dc.titleΣε άλλο κατατόπι στσή Λάμιας το σπήλιο λένε πως είναι χωσμένες λάμες (ελάσματα) χρυσάφι στοιχειωμένες και χαράς τον απού θα τσοί βρή. Η σπηλιά αυτή είναι μεγάλη στη ρίζα ενούς ψηλού δέτη (γκρημνού). Μεγάλα χαράκια είναι γκρεμισμένα και πεσμένα μέσα στο σπήλιο, που ίσως και να πλακώνουν το βίος. Πάνω σένα μαγάλο χάρακα είναι σκαλισμένα τα γράμματα : ΠΙΘΑ Γ. λένε πως μπορεί νάναι σημάδια αυτά, μα ποιος τα ξηγεί ; Κοντά στο σπήλιο αυτό είναι μέσα στι δέτη άλλος σπήλιος που δύσκολα βγαίνει κιανείς γι’αυτό τσοί πανάστασες ήτονε καταφύγι στσοί χριστιανούς και στα 66 εσκοτώσανε και ένα Τούρκο που πολέμανε να βγή στο σπήλιο. Τον εσκότωσεν ένας Ηλίας Πατελάρος. Εκειά σε κεινονά το σπήλιο προτήτερα από 20 χρόνια σκάψανε κάποιοι Αξικοί και βρήκανε ένα κουρούπι (μικροπίθαρο) ασημένιες φόλες (νομίσματα) και τση πουλήσανε στο Ηράκλειο μόνο για τα’ασήμι, γιατί δεν ήσαν αρχαίες παρά Βενετσάνικες.
dc.relation.sourceΠεριοδ. Προμυθεύς ο Πυρφόρος, έτος Α, (1925), αρ. φύλλ.13, σελ. Ζ, αρ. 2
dc.relation.sourceindexΠρομηθεύς ο Πυρφόρος, 1925