dc.contributor.authorΧριστοδούλου, Βασίλειος
dc.titleΣτα βόρεια των Λευκάρων(1), μέσα στις πευκόφυτες βουνοκορφές υπάρχει ένα βουνό που έχει σχήμα κολούρου κώνου. Το βουνό αυτό ονομάζεται «κάστρο της Ρήγαινας». Λέγεται ότι πριν πολλά χρόνια μια όμορφη Ρήγαινα έκτισεν ένα κάστρο στην κορυφή αυτού του βουνού, που οι πλαγές του είναι απρόσιτες. Όταν έκτιζαν το κάστρο έφερναν νερό από μια κοιλάδα, μάλλον οροπέδιον, όπου ήταν μια βρύση που και τώρα υπάρχει. Οι άνθρωποι της Ρήγαινας μετέφεραν το νερό με υπόγεια υδραγωγεία. Η Ρήγαινα ζούσε ευτυχισμένη. Τα προϊόντα που παρήγαγεν η κοιλάδα, που ήταν πιο κάτω από το κάστρο, τα πήγαιναν στις αποθήκες του κάστρου. Έτσι δεν φοβόντουσαν από κανένα αποκλεισμό. Είχαν και νερό και τρόφιμα. Ένας ισχυρός βασιλιάς θέλησε να παντρευθή την όμορφη Ρήγαινα. Έστειλε «προξενιά» αλλά η Ρήγαινα δεν τα εδέχθη. Τότε ντροπιασμένος σκέφθηκε να ταπεινώση την περίφανη Ρήγαινα. Περικύκλωσε το κωνικό και απρόσιτο βουνό, όπου ήταν κτισμένο το κάστρο. Πολλές επιθέσεις του πήγαν χαμένες. Ότι δεν κατώρθωσαν τα όπλα, σκέφτηκε, θα το κατορθώση η πείνα και η δίψα. Αλλά όσο περίμενε τόσο απελπιζόταν. Σκέφτηκε ότι από κάπου θα επήγαινε νερό στο κάστρο, αλλά ήταν δύσκολο να ανακαλύψη, Κάλεσε τους συμβούλους του και σκέφτηκαν να αφήσουν ένα πολύ διψασμένο άλογο ελεύθερο. Το άλογο όταν διψά αντιλαμβάνεται από πού περνά νερό. Έτσι και έγινε. Εκεί όπου το άλογο άρχισε να «σκαλίζη», εκεί έσκαψαν. Οι υπόγειοι σωλήνες ανεκαλύφθησαν και το νερό δεν πήγαινε πια στο κάστρο, ώστε οι υπερασπιστές του κινδύνευαν να πεθάνουν της δίψας. Έστειλαν πρέσβεις δια να παραδοθούν. Όταν εισήρχετο όμως ο νικητής βασιλιάς στο κάστρο, μετάνοιωσαν και θέλησαν να αντιτάξουν μια απεγνωσμένη άμυνα. Τίποτε όμως δεν κατώρθωσαν και παρεδόθησαν. Όταν έμπαινε ο βασιλιάς στο παλάτι της Ρήγαινας, αυτή επήδησεν με το άλογο της έξω από το παλάτι και εξηφανίσθη. Η βρύση από την οποίαν έπερναν νερό στο κάστρο υπάρχει. Υπάρχει επίσης και η δεξαμενή, που κατέληγον οι σωλήνες του υδραγωγείου. [Λευκάρων= Κύπρος]
dc.relation.sourceΒ. Χριστοδούλου, Το Κάστρο της Ρήγαινας, Μαθητική Εστία, έτος Δ, (1953), Κύπρος, σελ. 39, αρ. 10
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Δ
dc.subject.legendtitleΤο Κάστρο της Ρήγαινας