dc.contributor.authorΒρόντης, Αναστάσιος
dc.coverage.spatialΡόδος
dc.titleΗ μέλισσα στην αρχή αρχή ήταν άσπρη σαν παμπάκι και την έκαμε μελαψήν ο διά(β)ολος με ένα δαυλό αναμμένο, που τον έρριξε πάνω της. Σαν πρωτοπήε ο Αδάμ με την Εύα με την συνεργία του δια(β)όλου, τους πρωτόδεν η μέλισσα και γιάουρας έτρεξε να το χαμπαριάση στο θεό. Ο διά(β)ολος τότες με ένα δαυλό αναμμένο στο χέρι έτρεξε να εμποδίση την μέλισσα, μα δεν μπορούσε να την φτάξη. Σαν εκόντευε να φτάση στο Θεό η μέλισσα, την είδεν απο μακρυά ο διά(β)ολος και της έρριξε τον αναμμένο δαυλό. Η αναλαμπή του δαυλού την επήρε μόνο μόνο και απο άσπρη κάτασπρη η μέλισσα έγινε μελαψή. Ο Θεός που είδεν ούλα τα γενόμενα εδιάταξε τους αθθρώπους να παίρνουν στς εκκλησιές λαμπάδες απο κερί της μέλισσας, γαιτί η μέλισσα εφάνηκε το πιο αγνό απ'ούλα τα ζώα. (πρωτοπήε= συνευρέθη, γιάουρας= ευθύς αμέσως, ούλα=όλα)
dc.relation.sourceΑναστ. Βρόντη, Ροδιακά Λαογραφικά, τόμ. ΙΒ, σελ. 107 - 8, 1938 – 1948
dc.relation.sourceindexΡοδιακά Λαογραφικά, ΙΒ