dc.coverage.spatialΦλώρινα
dc.titleΜιας γυναίκας απέθανε ο άνδρας της και έγινε βρυκόλακας. Μετά όμως αυτός συνέχισε να πηγαίνη στο σπίτι του και στην γυναίκα του. Πήγαινε όπως επήγαινε και πρώτα. Εδούλευε στα κτήματα, της έφερνε τρόφιμα, εκοιμάτο μαζί της και έβγαιναν μαζί. Έβλεπεν ο κόσμος το ζευγάρι, αλλά άνθρωπον δεν έβλεπε. Με την ίδιαν την γυναίκα του απέκτησε σε λίγο και παιδί. Η αστυνομία εκάλεσε την γυναίκα και την ερώτησε, που ευρίσκει τα τρόφιμα. Ο άνδρας τη δεν έλεγε στην γυναίκα του, που κοιμάται. Η αστυνομία εκάλεσε πάλιν την γυναίκα και την επίεζε να μάθη, που κοιμάται ο άνδρας της. Τότε αυτή ερώτησε τον άνδρα της και αυτός της είπε, ότι κοιμάται μέσα στις κάλτσες και μέσα στα καλαμποκόφυλλα. Μετά η αστυνομία πηγαίνει και βάζει φωτιά γύρω γύρω στα καλαμποκόφυλλα και τον έκαψαν. Την ώραν που τον έκαψαν εφώναξε ο βρυκόλακας ότι μυστικό και αν έχης σε γυναίκα να μη το πής. Μετά αυτός έγινε αίμα και το εχώσαμε.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2894, σελ. 288, Αγγέλου Ν. Δευτεραίου, Άγία Παρασκευή Φλωρίνης, 1964
dc.informant.nameΜαυρομάτης, Πέτρος