dc.coverage.spatialΦλώρινα
dc.titleΌταν εσκάβαμε να μεγαλώσουομε τον περίβολον της εκκλησίας, από την μίαν πλευράν ήταν γκρεμνός. Έπρεπα να σκάψουμε προς την άλλην μεριά, να σπάσουμε ένα βράχον. Ό βράχος όμως αυτός ήταν αδύνατον να σπάση, διότι πάνω στο βράχο ήταν σκαλισμένη η εικόνα του Ταξιάρχου. Δεν εκόπηκε ο βράχος και αναγκασθήκαμε προς το μέρος, που ήτο ο γκρεμνός, να ρίξουμε χώματα και έτσι να μεγαλώση λίγο ο περίβολος της εκκλησίας. Εκεί, που έσκαβαν για να μεγαλώσουν τον περίβολον της εκκλησίας, ευρήκαμε ένα μνήμα. Μέσα στο μνήμα ήταν ανέπαφον από πολλά χρόνια ένα κρανίον. Το κρανίο αυτό έγραφε επάνω: «Δεν κλαίω τι έπαθα, μόνο κλαίω τι θα πάθω». Ένας το επήρε στο σπίτι του και δίχως να πη τίποτε στην γυναίκα του το έκρυψε βαθειά μέσα στο σεντούκι του. Κάποτε όμως αυτός έφυγε για μια εβδομάδα στο διπλανό χωριό. Τότε η γυναίκα του έψαξε κρυφά το σεντούκι. Το ευρίσκει και αμέσως λέει ότι ο άνδρας της θα είχε καμμιά αγαπητικιά και θα απέθανε και, για να την θυμάται, επήρε το κρανίο της και το έκρυψε. Μετά από την σκέψιν αυτήν εξωργίσθηκε, το πήρε το κρανίον η γυναίκα και μια που είχε ανάψει τον φούρνον, για να ψήση το ψωμί, το έρριξε μέσα στο φούρνον. Την άλλην ημέραν έρχεται ο άνδρας της. Αμέσως αυτός πηγαίνει στο σεντούκι, το ανοίγει και δεν βρίσκει τίποτε. Πώς να το πη στην γυναίκα του, δεν ήξερε. Η γυναίκα του όμως τον κατάλαβε και του είπε ότι το επήρε και το έρριξε στο φούρνον. Μωρή, της λέει, γιατί το έκαμες αυτό; Εγώ το επήρα από την εκκλησίαν, που είχε τα γράμματα επάνω γραμμένα, για να μην υποφέρη. Και μετά ο άνδρας συλλογίστηκε ότι τα γράμματα, που έγραφε επάνω, ήταν αυτά, που έπαθε, δηλαδή να καή.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2894, σελ. 112 – 113, Αγγέλου Ν. Δευτεραίου, Άνω Κλειναί Φλωρίνης, 1964
dc.subject.legendΠαράδοση ΛΣΤ