dc.titleΣτα χωριά, πολλές παραδόσεις αναφέρονται στα φαντάσματα, που οι χωριάτες τα θεωρούν καταπληχτικά πλάσματα. Τα φαντάσματα μπορούν να κάνουν κακό, να βλάψουν τον άνθρωπο. Γενικά, οι χωριάτες για φαντάσματα θεωρούν και τις Νεράϊδες. Εχτός απ’ αυτές υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες. Έτσι αναφέρουν τα εξής φαντάσματα. 1.Ο Σκέλος. Άνθρωπος ψηλός αδύνατος σκελετωμένος. Γυρίζει τις νύχτες στις αυλές των σπιτιών. 2. Ο Λαγός. Ένας μεγάλος ολόασπρος λαγός, που κατεβαίνει τις νύχτεξ απ’ το κοντινό δάσος και βοσκάει στους κήπους και τα τριφύλλια των χωριανών προξενώντας ζημιά. 3. Το κουτάβι. Ένα μαλλιαρό σκυλί, που τριγυρίζει στα χωριά δαγκώνοντας όποιον συντύχει. 4. Το φίδι. Ένα φίδι χοντρό σαν κάδη με μεγάλα μάτια, που βγαίνει από σπηλιές και από φτερούσια και καταπίνει όποιο ζώο βρει στο δρόμο του. 5. Το Βώδι. Ένα ολόασπρο βώδι με πολλά μυτερά κέρατα, που κεντρίζει τις γελάδες και ψοφούν. 6. Το κριάρι. Ένα άσπρο κριάρι που βγαίνει απ’ τα βαρκοτόπια και βατεύει τις προβατίνες, που ύστερα ψοφούν. Τα φαντάσματα αυτά, κατά την παράδοση, παρακολουθούν και κυνηγούν ιδιαίτερα τους ζωοκλέφτες.
dc.subject.legendtitleΦαντάσματα