dc.contributor.authorΜπακάλης, Ιωάννης
dc.coverage.spatialΚαστοριά, Απόσκεπος
dc.titleΌταν ο Λ. Σέκρος που αναφέρω αλλού (σελ. 47) άκουσε την ιστορία που αναφέρω αλλού (σελ. 44, βλ. Μαγείαν) είπεν: Αλήθεια, υπάρχουν τέτοια πράγματα και πρέπει να τα πιστεύη κανείς. Εγώ θυμούμαι μια φορά στο χωριό μας (Δενδροχώρι Καστορίας) που ήρθεν ο πάππος μου αργά το βράδυ με το μουλάρι μούσκεμμα στον ιδρώτα και κατακουρασμένο. Τι είχε γίνει; Ο πάππος μου ήταν στην ακροποταμιά στο λιβάδι του και όταν νύχτωσε φόρτωσε το μουλάρι με χόρτο και ανέβηκε για το χωριό, μπροστά το μουλάρι, πίσω αυτός. Εκεί που πήγαινε στο δρόμο είδε ένα παράξενο νάρχεται κατά πάνω στο μουλάρι και να ρίχνεται έπειτα επάνω στο σαμάρι. Τρόμαξε κι ο πάππος μου που δεν μίλησε καθόλου για να μην πάθη τίποτε. Τρόμαξε και το μουλάρι που όλο αναστέναζεν ύστερα. Εκείνο το μαύρο το παράξενο που ήταν ντέσιμο άρχισε να τυρρανάη το μουλάρι, και το τυράννησε, το τυράννησε ως το χωριό. Μόλις έφθασαν στα σπίτια αυτό χάθηκεν από τα μάτια του πάππου μου και έφυγε το μουκάρι όμως ήταν μούσκεμμα από τον ιδρώτα και κουρασμένο πολύ. Τέτοια πράμματα, ντεσίματα, βρίσκονται πολλά, φτάνει κανείς να μη μιλήση άμα τα βρη, γιατί παθαίνει.
dc.relation.sourceΑρ. 1128, σελ. 56, Απόσκεπος Καστοριάς, Ι. Μπακάλης, 1937
dc.keyword.personΔιάβολος