dc.titleΟι Ξηραμένες κι οι Νεράϊδες ένα πράμα είναι. Το γιόμα κάθονται και τρώνε. Αν τύχη και πέσης απάνω στην τάβλα τους, σακατεύεσαι. Τις Νεράϊδες τις βλέπουν τα παρδαλά τα σκυλιά, τα τεσσερομάτικα. Είναι σαν Ίσκιος οι Νεράϊδες. Τα σκυλιά τις βλέπουνε και τις κυνηγούνε εις πέρα, αλλά και πάλι γυρίζουνε πίσω. Και πάλι τα Δαιμονικά γνωρίζουνε από κοντά τους. Νια φορά ένα παιδί βάραγε τη φλογέρα πάνω στο Νεραϊδάλωνο. Πήγαν οι Νεράϊδες και του ρούφηξαν το αίμα. Αρρώστησε. Πήγε σε μια μάντισσα, κι αυτή η μάντισσα του είπε: να ης χάρη στο σκυλί. Αυτό σε γλίτωσε. Νια βουλά εύρισκαν και Νεραϊδοσφόντυλα οι άνθρωποι. Έπεφταν απ’ τις Νεράϊδες που έγνεθαν. Ήταν αθώος τότε ο κόσμος κι εύρισκαν. Τώρα είναι οι άνθρωποι Δαιμόνοι και δεν παρουσιάζονται σ’ αυτούς τα Δαιμονικά. Πρέπει νάναι μανιασμένοι οι άνθρωποι για να παρουσιαστούν. [Νεραϊδάλωνο= μια απ’ τις κορφές των Βαρδουσιών]
dc.relation.sourceΑρ. 867, σελ. 260, Αιτωλία, Λουκόπουλος
dc.subject.legendtitleΟι Ξηραμένες Νεράϊδες