dc.titleΈνας μια φορά ήθελε να παντρευτή και πάρη γυναίκα πολύ όμορφη. Δεν εύρισκε όμως και ήτανε πολύ στενοχωρημένος. Ρωτώντα, έμαθε από μια γριά πως οι Νεράϊδες είναι οι ομορφότερες γυναίκες του κόσμον. Αλλά για να μπορέση και πάρη γυναίκα Νεράϊδα, πρέπει να της πάρη το μαντήλι. Τα μαντήλια ‘ς τις Νεράϊδες είναι τα φτερά τους. Πήγε λοιπόν και αυτός σε ένα αλώνι όπου μαζευόντανε Νεράϊδες και χόρευαν. Ήρθαν οι Νεράϊδες κρεμάσανε τα μαντήλια τους ‘ς το στρίγυρο και άρχισαν το χορό. Αυτός με ένα μακρύ λουριό μπόρεσε και πήρε από το στρίγυρο ένα μαντήλι. Τελείωσε ο χορός. Οι Νεράϊδες πήρανε τα μαντήλια τους από το στρίγυρο και γινήκανε άφαντες. Εκείνη που της πήρε το μαντήλι έμεινε. Γύρευε το μαντήλι της αλλά που; Είδε εκείνον τον άνθρωπο που της το πήρε και τον ακολούθησε για άντρα. Ζήσανε μαζί κάμποσα χρόνια και φκειάσανε και παιδιά. Μια μέρα κατά λάθος της έδωσε το μαντήλι και τότε αυτή έγινε άφαντος. Λυπήθηκε ο άντρας αλλά τι να κάμη. Την ημέρα πήγαινε ‘ς τη δουλειά. Το βράδυ γύριζε όμως από την εργασία και τα εύρισκε όλα, έτοιμα τα παιδιά χτενισμένα το σπίτι σαρωμένο αλλά γυναίκα πουθενά. Πήγε λοιπόν και αυτός πάλι ‘ς το αλώνι και φύλαγε για να ΄ρθουν οι Νεράϊδες να χορέψουν. Ήρθανε. Αυτός εγνώρισε το μαντήλι της γυναίκας του ΄ς το στρίγυρο. Με το λούρο το αρπάζει και φεύγει. Τότε θέλοντας και μη η Νεράϊδα γυναίκα του τον ακολούθησε ‘ς το σπίτι. Ζήσανε κάμποσον καιρό μαζί. Μια μέρα αυτή πήγε για νερό ‘ς τη βρύση; Αυτός πίσω ‘ς το σπίτι επέταξε το μαντήλι ‘ς τη φωτιά και το ΄καψε. Εκείνη μυρίστηκε και είπε «Το μαντηλάκι μου καίεται μου μυρίζει» Από τη στενοχώρια της έσκασε.
dc.relation.sourceΑρ. 148, σελ. 78, Αιτωλία, Λουκόπουλος
dc.subject.legendtitleΜε ποιον τρόπο παντρεύτηκε ένας Νεράϊδα