dc.titleΚοντά στο πετροκοπιό της Μυλώνας, στην Κάππαρη είναι ένας μεγάλος σπήλιος, που τον λέουν της Καματερής. Μέσα στο σπήλιον αυτόν κατοικούσαν πολλές Ανεράδες. Μια απ’ αυτές εκειά τα μεσάνυχτα επή(γ)ε στο χωριό κι εφώναξε την μαμμή για να ξεγεννήση την κόρην της που κοιλιοπονούσε. Η μαμμή, που την πήρε για γυναίκα του χωριού κλούθηξε την Ανεράδα και επή(γ)εν μαζί της. Στον δρόμο κατάλαβεν η μαμμή πως την έπερνεν Ανεράδα μα θέλοντας και μη επή(γ)ε στον σπήλιο κι εξεγέννησε την λεχούσα. Σαν τελείωσεν η γέννα η Ανεράδα ευχαρίστησε την μαμμή κι έδωσεν της τον κόπον της. Με την ψυχή στο στόμα η μαμμή γύρισε στο σπίτι της και σαν κύταξε τα χρήματα που της έδωσεν η Ανεράδα είδεν πως ήτον όλα κάρβουνα.
dc.relation.sourceΑναστ. Γ. Βρόντη, Παραδόσεις και Τραγούδια, Ρόδος, 1930, σελ. 26, αρ. 20
dc.relation.sourceindexΤης Ρόδου: παραδόσεις και τραγούδια