dc.contributor.authorΝικολόπουλος, Δημήτριος
dc.coverage.spatialΑρκαδία, Γορτυνία, Πράσινο
dc.titleΛαικαί διηγήσεις σχετικαί με την εμφάνισιν καλλικατζάρων και την απαλλαγήν από αυτούς. Λέγεται ότι κάποτε οι καλλικάτζαροι πήγαν στο μύλο ν’αλέσουν. Όταν πήγαν, είδαν το μυλωνά να ψήνη κρέας, το οποίον έβγαζε νερό. Ζήτησαν κι αυτοί από το μυλωνά, αλλά αυτός αρνήθη να τους δώση. Οι καλλακάτζαροι από το κακό τους βρήκαν ένα σβάρθακλα (βάτραχον) κι άρχιζαν να τον ψήνουν. Επειδή όμως του μυλωνά το κρέας έβγαζε νερό και το δικό τους δεν έβγαζε, παρ’όλο του ότι έπρεπε να βγάζη περισσότερο θύμωσε ένας μπάρμπακας (καλλικάτζαρος) κι άρχισε να κτυπά το σβάρθακλα. Με το κτύπημα ο βάτραχος ήρχισε να βγάζη νερό. Στο τέλος όμως τσακώθηκαν οι καλλικάτζαροι με το μυλωνά γιατί ο μυλωνάς έρριξε στο δικό του κρέας λίπος. Τον παρεκάλεσαν να τους δώση, αλλά αυτός ηρνήθη και δια Δευτέρα φορά (να τους δώση). Εις την οργή τους οι καλλικάτζαροι άρχισαν να απειλούν το μυλωνά λέγοντας : Θα μας τον αλτίσης ή θα σου αλτίσουμε τα μούτρα.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2012, σελ. 67 – 68, Δημ. Νικολόπουλος, Πράσινον Γορτυνίας, 1953
dc.coverage.geoname8133801/Αρκαδία, Γορτυνία, Πράσινο