dc.titleΜια φορά στα παλιά χρόνια το στοιχειό της Τερπίτσας πολέμησε με το στοιχειό του Νεχωριού και νίκησε το στοιχειό της Τερπίτσας. Γι' αυτό στο Νεχώρι δε βαρούν τούμπανα. Άμα τύχη και βαρέσουν, καταστρέφεται το χωριό. Μια φορά τώρα τέσσερα πέντε χρόνια βάρεσαν όργανα κι απόθαναν καμμιά τριανταριά άνθρωποι.Και δε βαρούν όργανα, γιατί το στοιχειό του Νεχωρίου είναι λυπημένο, που νικήθηκε απο το στοιχειό της Τερπίτσας. Αυτά γίνονταν στο Παλιο-Νέχωρο. Τώρα οι κάτοικοι έφυγαν απο κεί κ' έχτισαν το χωριό σε άλλο μέρος. Εκεί είναι τώρα το Νεχώρι. Το στοιχειό της Τερπίτσας, που είναι χαρούμενο, γιατί νίκησε, θέλει να βαρούν όργανα. Το στοιχειό της Τερπίτσας είναι αρσενικό, του Νεχωριού θηλυκό. (Νεχώρι είναι χωρίον της Ναυπακτίας, η Τερπίτσα της Τριχωνίας. Τα δυο χωριά χωρίζει παραπόταμος του Ευήνου, που κατεβαίνει απο τον Τέρνο)
dc.relation.sourceΔ. Λουκόπουλος, Αιτωλία, Λαογραφία ΙΒ, 1938 – 1948, σελ. 30
dc.relation.sourceindexΛαογραφία, ΙΒ