dc.titleΤα στοιχειά. Τα στοιχειά είναι δαιμόνια, τα οποία παρουσιάζονται στους ανθρώπους με πολλές μορφές. Υπάρχουν στοιχειά αγαθοποιά, τα οποία εμφανίζονται υπο μπορφήν μοσχαργιών ή ελαφιών, τα λεγόμενα στοιχειά των Αγίων. Αυτά είναι ελεύθερα ή σέρνουν βαργιές αλυσίδες. Βγαίνουν τη νύχτα, αλλά δεν κάνει να τα δούν άνθρωποι. Εβγαίνανε όμως όταν οι άνθρωποι ήσανε καλοί, τότε που δένανε τσι σκύλους με τα λουκάνικα. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας, επειδή και οι Τουρκοκρήτες τα ήξεραν αυτά τα πράγματα, εκρύβοντο όταν ακούανε τη νύχτα το θόρυβο της αλυσίδας του στοιχειού. Την παραμονή της Αγίας Αικατερίνης, κάθε χρόνο έβγαινε το στοιχειό της και γύριζε τα σοκάκια του Κάστρου, σέρνοντας αλυσίδες και μουγκρίζοντας, για να φοβερίση τους Τούρκους ν’αδειάσουν την Εκκλησία της, την οποίαν είχαν καμωμένη τζαμί. – Αλλά και μέσα στα σπίτια φανερώνονται στοιχειά αγαθοποιά (φίδια, καβροί, πουλιά). Αυτά απαγορεύεται να τα πιάσουν ή να τα σκοτώσουν. (Είναι άλλως τε ακλινδυνα). Αυτά τα στοιχειά λέγονται <το καλό του σπιθιού>. (Της αλυσίδας του στοιχειού= Κάποτε ένας νέος στον Άγ. Μύρωνα, αγαπούσε μια κοπέλλα και ήταν αδύνατο να την βλέπη. Εσοφίστηκε λοιπόν να βάλη αλυσίδες στη μέση του και να τις τραβά στα καλντιρίμια, τις παραμονές των μεγάλων εορτών και να περνά φυσικά και από το στενό εκείνης. Ένα γραίδιον την είχε ειδοποιήσει και έβγαινε από ένα παράθυρο. Και έτσι ο ερωτευμένος είχε το ποθούμενο. Γιατί ήτανε σίγουρο πως κανείς δε θάκανε την ασέβεια να προβάλη από παράθυρο, να δη το στοιχειό. Κάποτε όμως οι αλυσίδες λυθήκανε, κι’ αυτός από το θυμό του εβλαστήμηξε. Τον ακούσανε οι άλλοι χωργιανοί και την Κυργιακή γινότανε ο γάμος.)
dc.relation.sourceΕυαγγελία Κ. Φραγκάκι, Συμβολή στά λαογραφικά της Κρήτης, Αθήνα, 1949, σελ. 76-77