dc.coverage.spatialΠέλλα, Φλαμουριά
dc.titleΈνας γέρος, ο Κωνσταντής Μπαμπατζάνης, από το χωριό μας την Φλαμουριά (παλαιά Πόδος) εκουβαλούσε ξυλεία με το άλογό του, όταν εκτιζότανε η Αγία Τριάδα στην Έδεσσα, προ 100 ετών. Γυρνώντας στο χωριό είχε μαζί με το άλογό του και το άλογο ενός συντρόφου του από την Φλαμπουριά. Μόλις έφτασε στα σύνορα του χωριού Πλατάνι (παλαιότερον Γιαβόριανη) βγήκε μπροστά εκεί κοντά στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής ένας Αράπης. Ήταν νύκτα. Ο Αράπης λέει στο γέρο ‘’τώρα που θα πάς στο χωριό θα πάρης και το Χρηστό Δελή(ήταν ο ιδιοκτήτης του άλλου αλόγου)και θα πάρετε μόνο το δικό σου άλογο και θα ‘ρθήτε εδώ να σκάψετε σ’αυτό το σημείο να βγάλετε τα λεφτά. Ο Μπαμπατζάνης όταν ήλθε στο χωριό το είπε στη μάννα του. Εκείνη τον εσυμβούλεψε να πάρη τον αδερφό του το Χρήστο,αντί τον Δελή που του είπε ο Αράπης, και έτσι να πάρουν αυτοί όλο το θησαυρόν. Άκουσε την συμβουλή της μάννας του και πήρε τον αδερφό του και πήγαν στο μέρος εκείνο που του είπε ο Αράπης. Βγαίνει ο Αράπης. Αυτός μόλις είδε πως δεν ήταν εκεί ο Χρήστος ο Δελής τον ρώτησε γιατί δεν πήρε αυτόν που του είπε. Τους άρχισε στο ξύλο αμέσως. Από το ξύλο αυτό μετά λίγες μέρες απόθανε ο αδερφός του ο Χρήστος.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2394, σελ. 474- 475, Γεωργ.Κ. Σπυριδάκη, Φλαμουριά (παλαιότερος Πόδος) Πέλλης, 1961
dc.informant.nameΠαπαδημητρίου, Χρήστος
dc.informant.nameΤότης, Δημητρ.