dc.contributor.authorΓούναρης, Κ.
dc.coverage.spatialΑττική, Μέγαρα
dc.titleΟ Άγ. Λαυρέντιος, όντες ήτανε μικρό παιδί, έμεινε στην Κινέττα τσαι έκανε μαντάλια. Μια φορά είδε στον ύπνο του την Παναγία, που του ελεγε να πάη να τη βγάλη ‘πο κείο ντα μέρος . Τότες το ομολόγησε του πατέρα του τσαι τσείνος ήτανε θεοφοβούμενος τσαι του είπε να κάμη αυτό. Σηκώθητσι το παίδι τσαι πήγε στο Πέραμα το Μεγαρίτικο τσαι επειδής δεν ήτανε βάρτσε2ς στεκώτσι ετσεί. Τότες άκουσε μια φωνή «Λαυρέντιο, Λαυρέντιο, ν αβάλης τον γιουρτί σου τσαι να περάσης μέσα». Το παιδί έκανε το σταυρό του τσαι ‘πέρασε. Μαθές, έλεγε ντα περνάει το γιουρτί ,ντα είν βάρκα. Του φώναξε ‘κόμις μια φορά να σκάψη στο μέρος που του ‘δειξε, αλλά σκάβοντας εκτύπησε με τη ματούκα την εικόνα της Παναγίας. «Στραβέ που χτυπάς;» άκουσε, τσαι τότες εστραβώθηκε; Ύστερα από λίγες μέρες του έδωσε το φώς του, έσκαψε τσαι βρήτσε την εικόνα. Τότες γιούριζε με την εικόνα στο Τούρτσικο τσαί μάζευε να κάμη Μοναστήρι. Η γυναίκα του Αγά ήταν στραβή. Λέει το παιδί του Αγά «τι μου δίνεις εμένα να την κάμω καλα; Μου δίνεις τα Μέγαρα;» Άμα είπε ότι του δίνει, η γιουναίκα του είδε το φώς της. Τότες λοιπόν ο Τούρκος μετανόητσε και πήγε να βρή το Λαυρέντιο να του πάρη τα Μέγαρα πίσω, αλλα στραβώθητσε τα’ αυτός και τα ‘δώτσε πάλι τα αΜέγαρα τσαι την έκαμε χαρτιά. Έτσι ο Αγ. Λαυρέντιος έκτισε το Μοναστήρι της Φανερωμένης εν Σαλαμίνι
dc.relation.sourceΑρ. 673, σελ. 46, Μέγαρα, Γούναρης
dc.subject.legendtitleΆγιος Λαυρέντιος