dc.contributor.authorΙωαννίδου, Μ.
dc.coverage.spatialΚαστοριά
dc.titleΉταν μια θεά Καλή και έστησε τ’ ανάκτορά της στην Γκιόλε τα Βιτώλια πούναι, σήμερα λέγονται Ηράκλειο, ένεκα ο Ηρακλής τα έκτισε. Ο εγγονός (ο Εριγών) του Ηρακλέους θέλησεν να βρη την πηγή του ποταμού, πήγε και είδεν ένα χάος. Τον λένε οι άνθρωποι να μη πάη για θα πέση. Αυτός ήταν περίεργος και πήγε και πνίηκε. Οι ποιηταί λένε ότι έγινε αστήρ προς το μέρος του Κάστορος. Ο υιός του κίνησε για να προχωρήση να βρη το μέρος της Καστορίας. Έρχεται στη Κρεπενή βρήκε το πανθαυμαστό ανάκτορο της θεάς Καλής. Αυτή τον είδε ωραίο την ήρθε για λογαριασμό της. Αυτός δεν ήθελε. Έμοιαζε με την Κίρκη. Αυτόν τον αποβλάκωσεν. Τον κάνει πάλι κτήματα αυτός ανένδοτος. Πνίγηκε τότε αυτός. Αυτός επειδή ήταν εγγονός Θεού κάθε πρωΐ κλαίει και ακούγεται η φωνή. Φωνάζει για τον πατέρα του. Έτσι λένε «Το στοιχειό της Κρεπενής μουγκρίζει». Εκεί τρύπες, χάος και πέφτει το νερό κι ακούγεται θόρυβος. Η βοή πάντα απομακρύνεται όταν πλησιάζεις.
dc.relation.sourceΑρ. 1100 Β, σελ. 22, Καστοριά, Μ. Ιωαννίδου, 1937
dc.description.bitstreamD_PAA_00903w, D_PAA_00905w