dc.contributor.authorΟικονομίδης, Δημήτριος
dc.coverage.spatialΝάξος, Απείρανθος
dc.title«Την εποχή πω πήρασιν οι Τούρκοι την Πόλη ευρήκασιν απάνω στο μπορό του Κωσταντίνου Παλαιολόγου τρία πράματα όσον είναι ένα αυγό το κάθα ένα. Περίεργοι δεν εξέρασιν είdα ΄ναι και ενεργήσασι να ΄βρουν άθρωπο να τω dα εξηγήση. Ευρήκασιν ένα ‘έρο τετρακόσω χρονώ και τώνε λέει να πάσι να ‘βρούσι το μεγαλύτερό d’ άδερφό να τω dα εξηγήση. Εδιάησα gαι βρήκα gαι το δεύτερο τώνε λέει πως είναι πεdακόσω χρονώ ενώ εφαίνουdάνε πκιό νιος α’ το bρώτο. Κι ευτός όμως τσι στέρνει στο bιο μεγαλύτερό d΄αδερφό που ΄τονε εξακόσω χρονώ. Ο τελευταίος ευτός ήτονε εξακόσω χρονώ μα εφαίνουdάνε πκιο νιός α τον αδερφό dου τω dετρακόσω χρονώ. Οι Τούρκοι ως τον είδασι του λέσι: - Ιάdα και μας εκοροϊδεύγετε και μα, ελέτε πώς είστε ο ένας μεγαλύτερος α τον άλλο, αφού είστε πκιό νέοι ο ένας α τον άλλο; Των είπε κι ευτός: - Το θωρείτε ευτό που θέλω να σας εξηγήσω; Ευτό είναι σιτάρι τσ’ εποχής μου, είναι δηλαδή εξακόσω χρονώ και θωρείτε το ‘φτό, θα καταdήση σα γλώσσα πουλιού μιαν ημέρα. Θωρείτε και την αθρωπότη, παιδιά μου; Θα καταdήση μιαν ημέρα να ΄ναι σαράdα χρονώ ο άθρωπος και να ‘ναι ‘έρος. [Ανακοιν. Ιω. Χάλαου, ετών 70, μπορό= ερμάριον, Ιάdα= γιατί]
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 1609, σελ. 7 – 8, Δ. Οικονομίδης, Απείρανθος Νάξου, 1934
dc.subject.legendtitleΤα τρία πράματα