dc.coverage.spatialΠέλλα, Λουτράκι
dc.titleΣτην Μάλα πόρτα (=μικρή πόρτα) υπάρχει ένας γκρεμισμένος πύργος. Εκεί ήταν σα βασιλιάς κάποιος Μαντσούλας. Στον πύργο ερχόντανε το νερό από απόστασι 3 – 4 χιλιομέτρων. Λένε πως αυτός ο Μάντσουλας επροδόθηκε από τη γυναίκα. Ήταν γενναίος. Τον εκυνήγησαν να τον σκοτώσουν. Αυτός έτρεξε να γυρίση στον πύργο να αντισταθή. Η γυναίκα του όμως του είχε κλείσει τις πόρτες και είχε δέσει και την αδελφή του από τα μαλλιά. Όταν ο Μαντσούλας έφτασε απέξω στον πύργο και τον είδε κλειστό εφώναξε στην γυναίκα του να του ανοίξη. Αυτή όμως επροσποιήθηκε πως είναι άρρωστη. Τότε εφώναξε στην αδελφή του κι αυτή του αποκρίθηκε «Δεν μπορώ, αδερφέ μου, μ΄έχει δέσει η νύφη μου από τα μαλλιά.» Έτσι τον έπιασαν αυτοί που τον κυνηγούσαν. Πριν ξεψυχήση παρακάλεσε το παλληκάρι που τον σκότωσε «την γυναίκα μου να μην την κάμης γυναίκα σου. Όπως με επρόδωσε εμένα, θα προδώση κ’ εσένα. Να πάρης την αδελφή μου για γυναίκα σου».
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2394, σελ. 405 – 406, Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη, Λουτράκι Πέλλης, 1961
dc.subject.legendtitleΜάλα Πόρτα