dc.coverage.spatialΘράκη, Κυψέλη
dc.titleΈνας βασιλιάς διάταξε από 45 ετών και άνω όποιος έχει τον πατέρα του στο σπίτι να τον σκοτώση. Όποιος δεν τον σφάξη θα τον σφάξω τον ίδιον. Όλοι τις έσφαξαν τους πατεράδες ένας το ‘κρυψε. Αυτός ο ένας γλύτωσε όλο τον κόσμο. Εκείνος που τον είχε κρυμμένο πρώτος εκείνος ανάκρινε. Εγώ τον έσφαξα λέει. Τώρα θα διατάξω λέει. Θα κάμετε σαράντα μέτρα τριχιά από άμμο λέει. Όποιος δεν μπορέση να τον κάμη σφαή λέει. Πάν όλοι με κρεμασμένα αυτιά στο σπίτι από φόβο. Εκείνος που είχε τον πατέρα του κρυμμένο πάει στο σπίτι. Σκέβεται βαθειά. Τί βαθειά σκέβεσαι παιδί μου του λέει. Τί να κάμω λέει, πατέρα, διαταγή άσκημα. Σφαγή φαίνεται μπροστά μας. Θέλει τριχιά βασιλιάς σαράντα μέτρα από άμμο. Μη έχης ανάγκη λέει, παιδί μου, μη φοβάσαι. Να πας, λέει παιδί μου να πης του βασιλιά να σε δώση το σκέδιο. Να κάμη εκείνος ένα μέτρο δυο και το άλλο να το συμπληρώσης εσύ. Έτσι να του πης. Το κατάλαβε ο βασιλιάς ότι έχει το γέρο κρυμμένο και του λέει: Αυτή η εντολή λέει παιδί μου χάλασε τώρα. Άλλο εντολή. Από σαράντα χιλιάδες κουνούπια να βγάλουν δυο οκάδες βούτυρο. Όποιος δεν βγάλη σφαγή. Πααίνει το παιδί στο σπίτι και βαθειασκεύεται πικραμένος πάλι. Τι βαθειασκεύεσαι παιδί μου; Έτσι και έτσι είναι πατέρα η εντολή. Από σαράντα χιλιάδες κουνούπια θέλει δύο οκάδες βούτυρο. Μη φοβάσαι λέει παιδί μου. Να πας παιδί μου να πης του βασιλιά: Εγώ το βούτυρο το ετοίμασα, θέλω τουλούμια από τις ψύλλοι να μου δώσης για να το βάλω μέσα. Τότε κατάλαβε ο βασιλιάς. Τον πατέρα σου είναι στο σπίτι. Δεν τον έσφαξες. Έτσι να τους τιμήσετε τους πατεράδες σας όλοι γιατί με ένα λόγο γλυτώνουν ολόκληρο κόσμο.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2392, σελ. 424 - 426, Στεφ. Δ. Ημέλλου, Θράκη, (Κυψέλη), 1961
dc.informant.nameΚαραδήμου, Απόστολος