Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΤαρσούλη, Γεωργία
dc.coverage.spatialΜεσσηνία, Πύλος, Κορώνη
dc.date.accessioned2016-01-15T11:05:53Z
dc.date.available2016-01-15T11:05:53Z
dc.date.issued1938
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11853/291505
dc.languageΕλληνική - Λόγια ελληνική
dc.language.isogre
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.titleΤον Φεβρουάριο του 1824 μαζωχτήκανε στο Χαροκοπιό ο Γρίβας με τρεις χιλιάδες και ο Γιάννης ο Καράπαυλος με άλλους τοσους και αποφασίσανε να κάνουνε ρεσάλτο για να πάρουνε το Κάστρο (της Κορώνης). Και στείλανε το βράδυ το μπάρμπα μου τον Αντώνη τον Μπούτση, που ήτονε από τα πρώτα παλληκάρια του Καράπαυλου, και μέτρησε με τα καλάμια το Κάστρο εκεί στην Ελεήστρα, πόσο ψήλος είχε και γύρισε πίσω και ητούς το είπε και φκειάσανε σκάλες με τριχιές και το άλλο βράδυ πήγε πάλι ο ίδιος και με τα καλάμια τις σκάλωσε πάνω στις μπούκες των κανονιών και ανέβηκε επάνω πρώτος αυτός ο Μπουτσαντώνης και τις εστερέωσε και ούλες τις άλλες. Ύστερα απ’ αυτόν ανέβηκαν από πίσω του άλλοι σαράντα κι εκεί που ήταν ν’ ανεβούνε ούλοι τσακώθηκε ο Γρίβας με τον Καράπαυλο ποιος θα πάρη τα κλειδιά του Κάστρου σα μπούνε μέσα κι ακόμη τσακωθήκανε και για τη μοιρασά γιατί από την Κορώνη ως του Βασιλίτσι ήταν 16000 ρίζες λιόφυτα των Μαμουταίων και στο πρωτόκολλο είχαν γραμμένο όποιος πρωτομπή στο Κάστρο να παίρνη 300 ελιές κι ο Γρίβας ήθελε να παίρνουν 300 οι δικοί του και 200 οι Κορωναίοι. Άμα τσακωθήκανε λοιπόν αυτοί οι δυό σταματήσανε οι άλλοι. Εκείνοι οι σαράντα που πρωτομπήκανε μείνανε στο Κάστρο και πέρασε το περίπολο και τους ευρήκε. Άλλους σκοτώσανε, άλλοι κρυφτήκανε, άλλοι πηδήσανε από τα μπεντένια κάτου και σκοτωθήκανε. Οι δεκατέσσεροι, ανεβήκανε σ’ ένα σπίτι και πιάσανε τον αγά που ήταν Ρωμιός και τούρκεψε, τόνε λέγανε Σηκαλιά, και τόνε κοψοκεφαλιάσανε μαζί με τα παιδιά του. Και τους πέταξαν έξω, εκείνοθι ταμπουρωθήκανε μες στο σπίτι. Ο Καπτάν Παντελής Παντελάκης είχε Ζακυθινή ομπρέλλα μαζί του και την εφούσκωσε και πήδησε κάτω από το Κάστρο και τη γλύτωσε. Ο μπάρμπας μου ο Μπουτσαντώνης ήξερε τούρκικα γιατί είχε πάει τρεις φορές στη Μπαρμπαριά. Εκείνος έφυγε την αυγή σαν άνοιξε η πόρτα. Σαν ήξερε τούρκικα δεν τόνε γνωρίσανε και άμα άνοιξε η πόρτα βγήκε από την πόρτα. Οι δεκατέσσεροι που μείνανε στο σπίτι σε σώσανε τα βόλια και δεν είχανε πια βόλια να πολεμάνε κάνανε γιουρούσι να βγούνε μα τους βάλανε φωτιά οι Τούρκοι και τους κάψανε μέσα στο σπίτι. Καήκανε τότε και ο Κυριάκος ο Ράλιας από την Κορώνη και ο Κωσταντής ο Μάντης από το Τζαϊζι, που ήτονε το πρώτο παλληκάρι και το βγάλανε και το τραγούδι [Βλ. σχετικόν άσμα] και άλλοι που μου τους είχε ειπωμένους ο μπάρμπας μου μα δεν τους θυμάμαι πλιο.
dc.typeΠαραδόσειςel
dc.description.drawernumberΠαραδόσεις Α΄- Θ΄
dc.relation.sourceΑρ. 1159 Δ, σελ. 1, Γ. Ταρσούλη, Βασιλίτσι Πυλίας, 1938
dc.relation.sourceindex1159 Δ
dc.relation.sourcetypeΑρχείο χειρογράφων
dc.description.bitstreamD_PAA_00114w, D_PAA_00114w2, D_PAA_00114w3
dc.subject.legendtitleΤο Ρεσάλτο
dc.informant.nameΜπούτσης, Σωτήρης
dc.informant.nameΜπουτσαντώνης
dc.informant.genderΆνδρας
dc.informant.age92
dc.subject.legendΠαράδοση Α
edm.dataProviderΚέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνώνel
edm.dataProviderHellenic Folklore Research Center, Academy of Athensen
edm.providerΚέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνώνel
edm.providerHellenic Folklore Research Center, Academy of Athensen
edm.typeTEXT
dc.coverage.geoname257149/Μεσσηνία, Πύλος, Κορώνη


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

ΑρχείαΜέγεθοςΤύποςΠροβολή

Δεν υπάρχουν αρχεία που να σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο.

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

  • Παραδόσεις
    Παραδόσεις ή θρύλοι λέγονται οι λαϊκές προφορικές διηγήσεις που συνδέονται με συγκεκριμένους τόπους, χρόνους και χαρακτήρες, και θεωρούνται αληθινές.

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός απ 'όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, η άδεια αυτού του τεκμηρίου περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές