Εναλλαγή πλοήγησης
Ελληνικά
English
Ελληνικά
Ελληνικά
English
Σύνδεση
Εναλλαγή πλοήγησης
Πρόσφατες εγγραφές
Αρχική σελίδα
Πρόσφατες εγγραφές
Αρχική σελίδα
Πρόσφατες εγγραφές
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
DSpace at KEEL: Πρόσφατες εγγραφές
Αποτελέσματα 8241-8260 από 142579
Σουργιόπουλος (λέγεται Σουγρόπουλος). Ο γίγας ή ο δράκων ο φυτρώνεν εκ γης και τρύγεν τους ανδρειωμένους, ο καταπιών τους εννέα υιούς του ήρωος Ανδρονίκου και αναγκασθείς να εκβάλη αυτούς πάλιν. Το όνομα απαντά εν τους άσμασι Τελμησσού. Αυτοί δε οι Τελμησσηνοί ερμηνεύουσιν αυτό Δράκος.
Καρολίδης, Π. Κ.
(
1885
)
Μυθωδώς λέγεται ότι βρέφος σφίγξαν από τον λαιμού όλον απήγξεν αυτά.
Σκορδέλης, Βλ.
(
1873
)
Κεραμίϊ Ελληνικό= κέραμος, όστρακον αρχαίας ελληνικής περιόδου.
Κωνσταντινίδης, Θεόδωρος
Αντρζειωμένος= ανδρειωμένος, ο έχων μεγάλην ανδρείαν.
Καλαβρός, Μιχαήλ
(
1894
)
Λίθαρος
Στο Δυρράχι είναι μια πέτρα πολύ μεγάλη, στη πλατεία. Είναι περίεργον πως ευρέθη εκεί αυτός ο βράχος. Η παράδοσις λέει ότι παλαιά πολύ μια γυναίκα τον έφερε γαλιά και κουράστηκε, τον πέταξε και άνοιξε στα δύο. Άλλη παράδοση: Είναι το κουβάρι της Παναγίας. Όπως έγνεθε η Παναγία, έπεσε το κουβάρι της και σχίστηκε στα δύο.
Τσίριμπας, Δημήτριος Α.
Μέσα στην κουφάλα μιανής ελιάς χίλιω χρονώνε, ευρήκανε θαμμένονε από το γόνα και κάτου ένα σκελετό. Ήτανε δηλ. τα πόδια του εκεί και το κορμί του πριν από την ελιά.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1956
)
Οι Κύκλωπες παλιά εκάθουντο στας σκύφες έτσι εκούναμε απ’ τους παλιούς μας κι ότι ήτο μ’ ένα μάτι και παλληκάρια (=γενναίοι).
Παπαμιχαήλ, Άννα Ι.
(
1964
)
Ζη και βασιλεύει σαν τ’ Αλέξανδρου τ’ άλογο.
Σκορδέλης, Βλ.
(
1873
)
Αν βγής πάνω στο Κάστρο θα δης πέτρες που έχουν πάνω μεγάλες δαχτυλιές. Τις δαχτυλιές αυτές της έχουν κάμει άνθρωποι που ζούσαν τότε και είχαν μεγάλα χέρια.
Δευτεραίος, Άγγελος Ν.
(
1965
)
Του Σαραντάπηχου τ’απαλέτι [Απαλέτι (το)= αμάξα]
Κονδυλάκης, Ιωάννης Δ.
Εκεί (στις ακτές δυτικά) είναι «Τα σπίτια των Ελλήνων», τα «Ελληνόσπιτα». Είναι ερείπια από παλιά σπίτια, που εκλειόντανε οι πληθυσμοί να γλυτώνουνε τις επιδρομές από τους Αλγερινούς, που τους χτυπούσανε.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1957
)
Μεταξύ των δυο χωρίων Κούτουλα και Σκόπια ήτο τάφος, που ελέγετο τ’ Ακρίτα το ταφίν «σε άλλο σημείον τ’ Ακρίτα το πιγάδ’ «βρύση» τ’ Ακρίτα το φουρνίν (φούρνος) κ.λ.π. Ακρίτα έτος παλληκάρ’ Κοτσάν Έλλενας Έλλενα= ήρως.
Αμανατίδης, Σοφοκλής
(
1962
)
Οικογενειακοί θρύλοι της περιφερείας Ανωγείων
Οικογένεια Σκουλάδων. Προ του 1821 θρυλείται ότι υπήρχε εις το χωργιό Ανώγεια κάποιος χωρικός βυζαντινής ή Ενετικής καταγωγής. Σε μια βαρυχειμωνιά, ο χωρικός αυτός εβγήκε έξω από το χωργιό και τον εβρήκε μια θύελλα κι εχάθηκε. Λένε πως έπεσε μέσα σε μια τάφρο. Εκεί μέσα ζούσε ένα άγριο θηρίο τυφλό και εθήλαζε το μικρό του. Τότε ο άνθρωπος που επεινούσε, εθήλαζε από τον ένα μάστό και το θηριάκι από...
Φραγκάκι, Ευαγγελία Κ.
(
1949
)
Αι παραδόσεις των Κρητών αναφέρουσιν ότι ο Διγενής θέλουν τοτέ τα χαλάση τον Κόφκα (όρος της Μεσαράς) τοτάθη τος της νοτιοδυτ. Διακλαδώσεως της Ίδης (ήτη έκτοτε ωνομάσθη «του Διγενή το Σελί») και εκείθεν έρριπτε κατά του Κόφκα το παλλέτι (αμάξι) του, αλλ’ επειδή έτυχε τα οστή η χείρ του το καλέτι παρεξέκλυνε και έπεσεν επί των ορέων της Μεσαράς (Αστερουγιά) και το μέρος αυτό ονομάζεται και την σήμερον...
Ζωγραφάκης, Ιωάννης Ν.
(
1888
)
Μια φορά, τον καιρό που οι Ανωησάνοι εψηφίζανε στη Χώρα, εβγήκανε οι Βαθυσάνοι στα Δεξά (τοποθεσία και κόλπος) να τους γυρίσουν πίσω να μην ψηφίσουν (γιατί ήτανε πάντα αντίθετο κόμμα). Τους το μηνύσανε να μην κατεβούνε. Εκείνοι εμαζωχτήκανε κι είχανε αρχηγό ένα Δημήτρη Παΐζη – Χριστάτο, που τον ελέγανε Χαλαζάρη. Αυτός πριν ξεκινήσουνε, εσήκωσε ένα μέτρο κρασί (6,1/2 οκάδες) και το έπιε «με τρείς αναπνοές»....
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1956
)
Παλιά έχε και τριαμάτιες κ’ ήτο κι αυτοί δυνατοί σαν τους κύκλωπες αλλά έχουν πολλά μάτια κι οι σκύφες είναι απ’ αυτούς, αυτοί τας έκαμαν.
Παπαμιχαήλ, Άννα Ι.
(
1964
)
Τσι παλιούς καιρούς ένα Σφακιανό καΐκι έγκαζεν από πα στο καλό καταυόδιο, μα η φορτίνα το ρηξεν έξω από τη στράτα του και τόφερε εις ένα νησί, που τανε τριαμάτηδες. Εκείνοι (οι ναύται) δεν εκατέχασι πως επέσασι ‘ς τσι Τριαμάτηδες. Εβγήκασι το λοιπός έξω κι είδασι ν ένα κάστρο που χε τριά μπετένια το νε μέσα ‘ς τ’ άλλο. Το κάστρο, που δασι ήτονε των Τριαμάτηδων, μ’ αυτοί ελείπασι. Κ’ ήσανε μόνο μέσα...
Άγνωστος συλλογέας
Ο Μέγας Αλέξανδρος βασιλιάς της Μακεδονίας που πήγε με στρατό στην Ασία. Είχε 300.000 στρατό. Εκεί είχε μεγάλο μέρος και δεν είχε στρατό να το φυλάξη και έχασε στο τέλος και γύρισε με τον μισό στρατό πίσω. Εγύρισε νικητής. Σήμερα εδώ έχουμε το βράχο που φαίνεται η πατημασιά του αλόγου του.
Δευτεραίος, Άγγελος Ν.
(
1965
)
Ο Δι(γ)ενής
Ο Διενής ήρτε στη Ρόδο και την επροστάτευκε που τους κλέφτες και τους κακούς αθθρώπους. Στη Χώρα, κοντά στη Παναγία τη Διενή ύπαρκεν πριν κάμποσα χρόνια το σπίτι κι η χάψη του Διενή. Ο Διενής ήταν σαν να πούμε Διοικητής της Ρόδος, κι ούλος ο κόσμος τον εγάπα και τον ελάτρευκε. Ένας οχτρός του Διενή που τον εζούλευκε, ήμπε σ’ ένα καΐκι κι ήρτε στη Ρόδο για να τον σκοτώση και να του πάρη την αρμαστήν...
Βρόντης, Αναστάσιος
(
1939
)
Επειδή σύναζαν αυτού οι Έλληνες, είχε φουνάξ ον άντρας το πιδί τς, αυτή είχε μια πέτρα στον ώμο, πήρι το λίθο στον ώμο κι την πέταξαν στο Ντούσικο. Εκεί είναι τσ’ Ληνισσα η πέτρα.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
«
»
Πλοήγηση
Όλο το Αποθετήριο
Αρχείο & Συλλογές
Τόπος καταγραφής
Χρόνος καταγραφής
Συλλογείς
Λήμμα
Κατάταξη παράδοσης (κατά Πολίτη)
Ευρετήριο πηγών
Κείμενα
Ο λογαριασμός μου
Σύνδεση