dc.contributor.authorΧατζηγάκης, Αλέξανδρος Κ.
dc.coverage.spatialΤρίκαλα
dc.titleΗ παράδοση αναφέρει ένα περίεργο όνειρό του. Ύστερ’ από την αιχμαλωσία των λόρδων στην Αττική χώρισε απ’ τον λήσταρχο Τάκη Αρβανιτάκη και πεζοπορώντας 17 μέρες, έφτασε στο Πλακένι του Κόζιακα, όπου και λημέριασε. Το βράδυ νειρεύτηκε πως γύρω απ΄ το κεφάλι του είταν μαζεμένες πολλές χελώνες, έχοντας ολοκόκκινα τα καυκιά τους. Το εφιαλτικό όνειρο, ο Σπανοβαγγέλης το έβλεπε για δεύτερη φορά. Τρομαγμένος πετάχτηκε πάνω, σφύριζε και φωνάζοντας έλεγε πως είναι προδομένος. Την ίδια στιγμή Αρβανίτες, πυροβολήσανε και σκοτώσανε δυό παλλικάρια του, και τον ανεψιό του Λιά Σπανοβαγγέλη. Ο καπιτάνος κι οι άλλοι ληστές ξεφύγανε στο βαθύ σκοτάδι. [Σπανοβαγγέλης= Σκηνίτης Σαρακατσιάνος. Υπηρέτησε ως εύζωνος στον στρατό. Κατόπι γίνηκε ληστής και κατέφυγε στα Γιάννενα, όπου οι Τούρκοι τον δικάσανε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Κατώρθωσε και δραπέτευσε, ξανάγινε ληστής και τέλος πήρε αμνηστία.
dc.relation.sourceΑλεξ. Κ. Χατζηγάκη, Παραδόσεις τ' Ασπροποτάμου, Τρίκαλα, 1948, σελ. 40, αρ. 73
dc.relation.sourceindexΠαραδόσεις τ' Ασπροποτάμου