dc.contributor.authorΧατζηγάκης, Αλέξανδρος Κ.
dc.coverage.spatialΤρίκαλα
dc.titleΓύρω απ’ τα Κούτζιανα, κατατρεγμένος, ζούσε με το βιό του, ο σκηνίτης αυτός γεροτσέλιγκας. Η παράδοση λέει, ότι εχθροί του, για να τον ξεφορτωθούν απ’ το Λαρισινό λειβαδοτόπι Βρυσιά, τον καταγγείλανε στον πασά της Λάρισας ότι φυλάει τους κλέφτες στα μαντριά. Ο πασάς του παράγγελει ξερά: «Γκόγκο, φύγε αμέσως απ’ τα Βρυσιά, να μη ξημερωθείς αυτού». Ο Γκόγκος όμως δεν φοβήθηκε. Έκανε αναφορά στον Πασά αναιρώντας την ψεύτικη καταγγελία. Πρόστεσε δε στο τέλος της αναφοράς και τούτα τα λόγια: «Πασά μ’, καλά μου γράφεις να φορτώσω απ’ τα Βρυσιά. Παρακάτου δεν μου γράφεις. – Καλά φορτώνω απ’ τα Βρυσιά. Αλλά που στο διάολο να ξεφορτώσω». Ο Πασάς βρήκε πως ο Γκόγκος είχε δίκιο, γιατί δεν του καθόριζε που να πάει. Ακόμα βρήκε πως ο Γκόγκος είταν έξυπνος και γιαυτό σκέφτηκε να τον πάρει μαζί του, μια που είχε δύναμη στ’ Άγραφα. Του ‘ταξε λοιπόν λουφέδες και τούπε να αλλάξει την πίστη του. Ο Γκόγκος όμως τον απάντησε έτσι: - Εμείς πασά μου όταν βαφτιζόμαστε, ο παπάς κόβει απ’ το κεφάλι μας λίγα μαλλιά. Εσάς ο Χότζας κόβει λίγη πέτσα απ’ το χαμπέρι. Όταν θα πεθάνω, ο Χριστός θα με τραβάει πάνου απ’ τα μαλλιά και ο Μουχαμέτης κάτου. Μπορεί να γείνει Πασά μ’ αυτό; Δεν γίνεται δεν γίνεται. ‘Ετσι ο Πασάς τον άφησε λεύτερο, λέγοντας να φύγει απ’ τ’ ‘Αγραφα και να στήσει τα κονάκια του στ’ Ασπροπόταμο.
dc.relation.sourceΑλεξ. Κ. Χατζηγάκη, Παραδόσεις τ' Ασπροποτάμου, Τρίκαλα, 1948, σελ. 13, αρ. 14
dc.relation.sourceindexΠαραδόσεις τ' Ασπροποτάμου