dc.titleΣτους Γαρόγαλιάνους είχαν βγή μια φορά, στα παληά τα χρόνια, πειραταί για ν' αρπάξουνε γυναίκες και παιδιά,σ'ένα πανηγύρι που γινότανε εκεί. Έίχαν βγή κρυφά και είχαν ανακατευτή χωρίς να τους μυριστή κανείς, με τον κόσμο του πανηγυριού. Έλαβαν μέρος μάλιστα και στον χορό, περιμένοντας να νυχτώση για να ριχτούν κατα των πανηγυριστών. Μια γρηά όμως τους κατάλαβε και θέλοντας να ειδοποιήση και τους άλλους, πιάστηκε πρώτη στο χορό. Οι χωριανοί της άμα είδαν πως θέλει να χορέψη, άρχισαν να γελούν. - Για ιδές, έλεγαν, κ ' η γριά θέλει χορό. Αυτή όμως άρχισε να χορεύη και να τραγουδάη, αδιάφορη για τα γέλια και τα πειράγματα. Για πηδάτε παλληκάρια, για χορεύτε μαυρομάτες ως που ναβγη το φεγγάρι, τα κακκάβια στο κεφάλι, τα παιδιά στην αμασχάλη κι απο δώ πάνε κι οι άλλοι! Οι χωριανοί της κατάλαβαν την αλληγορία του τραγουδιού και λίγο - λίγο όλοι έπαιρναν τις οικογένειές τους και τραβιοντουσαν απο το πανηγύρι, κι αμπαρωνόντουσαν στα σπίτια τους, προτού νυχτώση. Έτσι γλύτωσαν απ' τους κουρσάρους. Μόνον τη γρηά πρόφτασαν και σκότωσαν αυτοί για εκδίκηση. Απο το περιστατικό αυτό έχει ίσως την αρχή της και η παροιμία <Απο δώ πάν' κ' οι άλλοι>.
dc.relation.sourceΠεριοδ. Μπουκέτο, 1 Αυγούστου 1929, αρ. 278, σελ. 881
dc.relation.sourceindexΜπουκέτο, 1929