dc.contributor.authorΚαψάλης, Γεράσιμος
dc.coverage.spatialΜακεδονία
dc.titleΟ Λάζος Θεμελής είναι προσπικότης εν Βεροία. Είναι άνθρωπος εύπορος, πολίτης χρηστός και τιμάται και αγαπάται υπό των συμπολιτών του. Ότι όμως καθιστά τούτον προσωπικότητα είναι ή δεινότης του περί την ερμηνείαν των βιβλίων της αποκαλύψεως. Θεωρείται είπε την απελευθέρωσιν της Βεροίας υπο του Ελληνικού στρατού. Τα της προφητείας του ήκουσα απο τον σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Βέροιας κ. Καλλίνικον το πρώτον και έπειτα και απο άλλους Βεροιαίους, οι οποίοι, όπως όλος ο Ελληνικός λαός, πιστεύουν πως τα βιβλια της αποκαλύψεως προλέγουν τα μέλλοντα. Επέστρεφεν απο την Αλβανίαν ο Τζιαβήτ, μετά την υπ'αυτού κατάπνιξιν της Αλβανικής επαναστάσεως. Οι Βεροιαίοι κατήλθον εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν, εκόντες άκοντες να προσφέρουν τα σέβη τους. Μεταξύ των μελών της Δημογεροντίας ήτο και ο Λάζος Θεμελής, ο οποίος ήτο ευθυμότατος και φιλοφρονέστατος εις τας προς τον Τιαβήτ υποκλισεις του. Εις τον ευφυά Μητροπολίτην, γνωρίζοντα το σοβαρόν του χαρακτήρος του Θεμελή, έκαμεν αίσθησι η εξαιρετική ευθυμία και φιλοφροσύνη του και πειράζων τούτον μετά την αναχώρησην του Τζιαβήτ είπε <Σήμερα πέρασε ούλος στους τεμενάδες ο Θεμελής>. Πειραχθείς πως τότε ο Θεμελής ηναγκάσθη ν΄αποκαλύψη το μυστικόν της ευθυμίας του είπων ,σείς τα βιβλία του Χριστού διαβάζετε, μα άνθρωποι του Διαβόλου είστε. Για μένα ο Τζιαβήτ είναι ο πιο αγαπητός Τούρκος, γιατί είναι ο τελευταίος Τούρκος άρχοντας, που θέλοντας και μη, σα ραγιάς που είμαι, χαιρετάω για αφέντη μου. Δεν θα περάση χρόνος που τους τεμενάδες μου θα τους κάνω στον Έλληνα βασιλιά. Έτσι λένε τα βιβλία της θρησκείας μας και το λένε σε κείνους, που έχουν αγνή τη ψυχή. Η προφητεία του Θεμελή επηλήθευσε και το προφητικόν κύρος του ενισχύθη (Τεμενά λ. τουρκ. σημαίνουσα χαιρετισμόν)
dc.relation.sourceΓ. Καψάλης, Μακεδονία, Λαογραφία ΣΤ, 1917 – 1918, αρ. 5, σελ. 467
dc.relation.sourceindexΛαογραφία, ΣΤ