dc.contributor.authorΦαλκωνάκης, Γιάννης
dc.titleΑγαπητή “Νέα Εστία”. Ο κ. Γιάννης Σταυρακάκης γράφει στο προηγούμενο τεύχος σου, οτι οι Κρητικοί νομίζουν πως η λέξη “Κάης” παράγεται από το “καίω”. Αυτό είναι λάθος, γιατί οι Κρητικοι (τουλάχιστον του νομού Ηρακλείου) με το Κάης εννοούν τον Κάϊν, γυιό του Αδάμ. Εννοούν όμως με το “Κάης” τον μαύρο, από τον εξής θρύλο : Όταν ο Κάϊν σκότωσε τον Άβελ, πήγε σε κάποιο ποτάμι να πλύνη τα χέρια του από τα αίματα. Δεν πρόφτασε όμως παρά να βρέξη τις παλάμες μόνο των χεριών του και τις πατούσες των ποδιών του καθώς πάτησε μες στο νερό, γιατί το ποτάμι στέρεψε αμέσως. Κ' έτσι, όπου δεν ήταν βρεγμένος, μαύρισε. Για αυτό νομίζουν και τώρα, στη Κρήτη, τους μαύρους απόγονους του Κάϊν. Με εκτίμηση, Γιάννης Φαλκωνάκης.
dc.relation.sourceΓιάννης Φαλκωνάκης, Νέα Εστία, ετ. 1937, τόμος 243, σελ. 221
dc.relation.sourceindexΝέα Εστία, 1937