dc.coverage.spatialΑχαΐα, Καλάβρυτα
dc.titleΕκτός τούτου, ό,τι επισύρει την προσοχήν του επισκέπτου είναι προλήψεις των χωρικών. Οι χωρικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πνεύματα στους ποταμούς και στις λαγκαδιές, στις νεράιδες και στα δαιμονικά. Οι νεράιδες είναι πνεύματα γυναικών που πλανώνται στις ψηλές κορφές του Χελμού και στις όχθες των ποταμών. Τα δαιμονικά είναι πνεύματα συχνάζοντα στα δάση και σε απόκρημνες λαγκαδιές. Έχουν σχήμα τράγου ή ανθρώπων γιγαντιαίων με ουράν και με κέρατα, έστι τουλάχιστον διαπιστώνουν 'οσοι.. τα είδαν (είναι παράδοσις των αρχαίων ελληνικών σατύρων). Όποιος είναι κακότυχος και ιδή αυτά τα φαντασματα είναι καταδικασμένος σε γρήγορο θάνατο, εκτός άν τρέξη στον παπά και εξορκίση τα κακοποιά αυτά πνεύματα.
dc.relation.sourceΕφημ. ''Καλάβρυτα'', 21 Δεκεμβρίου 1928
dc.relation.sourceindexΚαλάβρυτα, 1928