dc.coverage.spatialΚίμωλος
dc.titleΜια γυναίκα επήγε στο πηγάδι. Εκεί παρουσιαστήκανε δώδεκα άθρωποι. Και της ζητήσανε νερό. Ανέβασε τη σίγκλα κ’ήπιε ο πρώτος. Πάλι ξανανεβάζει πίνει κι ο άλλος. Στον κάθε ένα έχυνε το νερό και ανέβασε καινούργιο νερό. Την πρώτη την αρώτησαν. Είναι καλός ο Μάης. Λέει αυτή : Καλός κι όμορφος με λουλούδια. Ο Γενάρης; Λέει αυτή κι αυτός καλός κι όμορφος. Με την σειράν την ερώτησαν για όλους τους μήνες κι αυτή έλεγε ‘’πως ήταν καλοί κι όμορφοι και χαριτωμένοι. Λένε τότε αυτοί : ‘’Κυρά μου, τι χάρι να σου δώσωμε; Λέει αυτή ‘’Δε θέλω τίποτα’’. Μετά ήρθε στο πηγάδι μιαν άλλη μέρα άλλη γυναίκα. Έρχονται οι δώδεκα, την παρακαλούν να τους δώση νερό. Λένε της : είναι καλός ο Μάης; ‘’Λέει αυτή ‘’Κακό χρόνο να’χη που μας κάβγει’’. Το ίδιο εκατηγόρησε όλους τους μήνες. Τότε οι μήνες επιάσανε κ’εβάλανε στο τσιουβάλι της γριάς φίδια και της είπανε, Κυρά μου να μην το λύσης το τσουβάλι παρά όταν θα πάς στο σπίτι σου. Αυτή ενόμιζε πως της βάλανε λεφτά. Όταν ήνοιξε το σάκκο, εβγήκαν τα φίδια και την πνίξανε.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2758, σελ. 95 – 96, Γεώργ. Κ. Σπυριδάκη, Κίμωλος, 1963
dc.informant.nameΖαννέτη, Κλειώ