dc.coverage.spatialΦλώρινα
dc.titleΕνός η γυναίκα έκαμε ένα αγόρι. Εγύρευε κουμπάρο, δια να το βαφτίση και δεν εύρισκε. Κανείς δεν εδέχετο. Πάει μετά στο Χριστό και του λέγει να βαφτίση το παιδί του. Ο Χριστός του λέγει: άνθρωπέ μου, αυτό που ζητάς, δεν γίνεται, διότι δεν είναι δική μου δουλειά και εξ άλλου εγώ είμαι Θεός. Κατόπιν εξεκίνησε να βρή αλλού κουμπάρο και επήγαινε χωριό-χωριό, όπου καπου ανταμώνει τον χάρον. Του λέγει ο χάρος: που πάς; Να! Γυρίζω τόσα χωριά, για να εύρω κουμπάρο, να βαφτίση το παιδί, που έκαμε η γυναίκα μου, μα δεν ευρίσκω πουθενά. Ο Χάρος προθυμοποιείται και του λέγει να σταματήση να αναζητή κουμπάρο και ότι θα βαφτίση αυτός το παιδί του. Δέχεται ο άνθρωπος και γίνεται η βάφτισις. Κατά την βάφτισιν ο χάρος ρωτάει τον πατέρα του, τι θέλει να γίνη ο γυιός του. Ο πατέρας λέει: θέλω να γίνη άξιο, να γίνη δυνατό, πλούσιο και όμορφο. Μετά λέει ο χάρος ότι στο δικό μου το χατήρι δεν χωράει τίποτε, αν έρθη η ώρα μου να το πάρω θα κάνω το χρέος μου. Πέρασαν αρκετά χρόνια και μια μέρα ο χάρος κτυπάει την πόρταν. Ποίος είναι; Ρωτάει ο νοικοκύρης, και αυτός αποκρίνεται : εγώ είμαι, ο κουμπάρος σου. Ήλθα να σε πάρω. Τότε αυτός του λέει: βρε κουμπάρε, εσύ θα μου κάνης τέτοια συμφορά, που έχω μικρά παιδιά; Ο χάρος του λέει: σου δίδω διορία δύο με τρία χρόνια. Περνάει η διορία και ο νοικοκύρης, για να μη τον ξανά εύρη ο χάρος, περνάει πολλά βουνά, ανάβει εκεί επάνω τεράστιες φωτιές, κόβει ξύλα, μουτζουρώνται και τέλος γίνεται αγνώριστος. Εκεί όμως που εγύριζε, τον βρίσκει ξανά. ‘’Ετοιμάσου’’του λέει ο Χάρος κουμπάρε μου. Αμάν. Σε παρακαλώ, πάει πιά, δεν έχει άλλη διορία. Τον επήρε πλέον.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2894, σελ. 117 – 119, Αγγέλου Ν. Δευτεραίου, Άνω Κλειναί Φλωρίνης, 1964
dc.informant.nameΕυαγγελίδη, Μαρία