dc.contributor.authorΒογιατζίδης, Ι. Κ.
dc.coverage.spatialΆνδρος
dc.titleΒουρδούλακας, ο (πληθ. οι βουρδούλατσοι) = είναι ένας αγέρας πιστεύται δηλ. μετά θάνατον ότι ο άνθρωπος εις βουρδούλακας επισκέπτεται και οίκον τους συγγενείς του. Ούτω νύκτα τινά προκεχερημένων εν Πιτροφώ εις την οικίαν Περικ. Χρηστίδου ήλθε τα, εκτύπησε του χαλκού της θύρας ενώ ο σκύλος της οικίας εμαίνειο γαυγίζων παλαίσας ο άγνωστος προς τον σκύλον τον κατέρρηζεν εκ της γαλαρίας κάτω εις το χωράφι. Ο Χρηστίδης φοβηθείς δεν εξήλθε της θύρας κατά προτροπήν και της συζύγου του την πρωίαν εγερθείς εύρεν εν τω μέσω της σάλας του ‘’μια σκατούλα’’ εκτεταμένων. Την αυτήν ημέραν μανθεύει πορά της μητρός του ότι ηνωχλήθει κατά την παρελθούσαν νύκτα εν τη κλινη της από κάτι απροσδιόριστον, όπερ επέμενε να τας ξεσξεπάζη τα πόδια και μόνον, όταν αύτης αγανακτήσασα είπεν: ‘’άμε στο διάολο!’’, ηλευθέρη απ’αυτού. Μετά τινα χρόνον ήλθεν είδησις εκ Κ/πόλεως ότι συγγενείς εκ του Χρηστίδου απεβίωσαν εκεί, συνέπτε δε ο θάνατος προς την ημέραν της εν Πιτροφώ εμφανίσεως του βοτρδούλακα.
dc.relation.sourceΑρ. 771 Β, σελ. 108 – 109, Άνδρος, Βογιατζίδης
dc.coverage.geoname265039/Άνδρος