dc.titleΜια φορά ήσανε δυο γειτόνισσες, η μια ήτονε μιστοδούσα. Ήθελα ζυμώση κι εμοίραζε τα ψωμιά στσι φτωχούς, ήθελα μαγερέψει και ήτονε κι η πάρτη τω φτωχώ μέσα. Η - γι - άλλη δεν ήδιδε τ’ αγγέλου τζης νερό. Ήρθε καιρός κι εποθάνανε κι οι δυο. Πάνε στον άλλον κόσμο. Η πρώτη είχενε γύρου γύρου τζης σακκιές τα ψωμιά, και σωρούς τα τεψά γεμάτα φαγιά, η γι άλλη δεν είχενε πράμα. Ρωτά: «Γιάντα τάξε η γειτόνισσά μου έχει τόσανά καλά κι εγώ δεν έχω πράμα; - Εκείνη τα ζύμωσε οντέν ήτονε στον κόσμο. - Να μ’ αφήσετε και μένα να πάω να ζυμώσω, να κατασταθώ; και να ξαναρθώ. - Ε, να σ’ αφήσωμε!». Αφήνουν τη και γιαγέρνει στον Απάνων κόσμο και ζυμώνει δυο τρεις φουρνιές ψωμιά. Γεμίζει κάμποσες σακκιές χωρίς να δώση αθρώπου μια μπουκιά, μόνο έναν καημένο ψωμί, σε μια διακονιαρού, απού δεν το ’θελε. Σαν εποκαταστάθηκε θέτει και ποθαίνη. Πάει στον Κάτων Κόσμο, ανιμένει να δη τσι σακκιές τα ψωμιά, πράμα! Βρίσκει μόνο το καημένο ψωμί που ήδωκε. Λέει τως πάλι: - Μα ’γώ πήγα κι εζύμωσα κι εγέμισα τα σακκιά μου ψωμιά κι εδά δεν τα θωρώ, πού ’ν’ τα; - Σαν ήθελες κερά μου να τα ’χης ήπρεπε να τα μοιράσεις στσι φτωχούς. Το καημένο ψωμί ήδωκες, το καημένο ψωμί έχεις. - Να ξαναγιαγείρω να τα δώσω. - Εδά μπλιο πάει. Και δεν την αφήκανε να ξαναγιαγείρη
dc.relation.sourceΑρ. 1162 Β, σελ. 154 – 155, Μ. Λιουδάκη, Μεραμβέλλο, Λάτσιδα, 1938
dc.subject.legendtitleΗ ελεημονήτρα κι η ανελεημόνηστη