dc.title“Οι μοίρα τω μοιράδω” είναι η μεγαλύτερη Μοίρα, που Κυβερνά τη ζωή, που γράφει στο τεφτέρι τζη ό,τι προορίζει για τον καθένα. "Τση μοίρας τα γραμμένα", σου λέει ο άλλος! "Τα γράφει η μοίρα στο χαρτί πελέκι δεν τα κόβγει". - Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγη από τη μοίρα του. "Όπου κι αν πάη το πουλί τη μοίρα ντου βαστά μαζύ". Εν τούτοις επειδή και οι Τούρκοι πιστεύουν στη μοίρα "το κισιμέτι", υπάρχει και η εκδοχή: "Το κισιμέτι δε βουλά τ' ασήμι δε σκουργαίνει κι ό,τι ν' απού το Θηό γραφτό οπίσω δε γιαγαίρνει". Επιτυχής συνδυασμός Μοίρας και Θείας Πρόνοιας. Τη Μοίρα τη φαντάζονται σα μια γρηά ζαρωμένη. Που όμως βρίσκεται; Ποιο είναι το άντρο της; Αυτό δεν το ξέρουν, ούτε η φαντασία έχει δημιουργήσει ένα ωρισμένο τόπο. Ακούει κανείς συχνά να λένε αναστενάζοντας: "Άχη την παντέρμη μου μοίρα και να κάτεχα πούναι να πα την πιάσω απού τα μαλλιά".
dc.relation.sourceΕυαγγελία Κ. Φραγκάκι, Συμβολή στά λαογραφικά της Κρήτης, Αθήνα, 1949, σελ. 60
dc.subject.legendΠαράδοση ΛΕ