dc.contributor.authorΓιαννούχος, Γεώργιος Λ.
dc.coverage.spatialΘεσσαλία, Καλαμπάκα, Καλομοίρα
dc.titleΛέγεται ότι οι κάτοικοι του πλουσίου τούτου χωρίου (της Καλομοίρας) προσβληθέντες υπό πανούκλας απέθανον άπαντες και το χωρίον ερημωθέν έπαυσεν υφιστάμενον. Η επιδημία αυτή η οποία ελυμαίνετο άπασαν την περιφέρειαν δεν προσέβαλεν τους κατοίκους της Παλαιάς Γοδοβάσδας. Την ευμένειαν της μοίρας η παράδοσις ερμηνεύει ως εξής: Μια μάγισσα ονόματι Δρόσου, λέγεται ότι ενέκλεισεν το εκπροσωπούν την επιδημίαν τέρας εντός πεύκου αποτελουμένου εξ επτά αδελφών. Το τέρας διέφυγεν τον κλοιόν και λαβόν την προς βορράν διεύθυσιν προσέβαλεν,η επιδημία τα χωρία Μπουροβίκον, σημερινόν Αμπελοχωρίον, Μαλακάσιον και άλλα, ούτω διετηρήθησαν απρόσβλητα η Γοδοβάσδα, το Χαλίκιον, και τα νοτίως αυτών χωρία . Κατ' άλλην εκδοχήν το τέρας περιεκλείσθη υπό των επτά αδελφών, θεία πρόνοια, ενωθέντων και αποτελεσάντων ούτω εν μαγαλοπρεπές και επιβλητικόν μέχρι σήμερον σωζόμενον εν τη θέσει “Πούσκλια” κουτσοβλαχιστί όπου και απέθανεν.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2329, σελ. 3, Γεωργίου Λ. Γιαννούχου, Καλομοίρα Καλαμπάκας, 1960
dc.subject.legendΠαράδοση ΛΔ