dc.contributor.authorΚασιμάτης, Ιωάννης Π.
dc.coverage.spatialΚύθηρα
dc.titleΑιτία εις την οποίαν αποδίδεται η ασθένεια. 1) Υπερφυσική ή αστρική αιτία. – Αι ασθένειαι με νευρικά ή σπασμωδικά φαινόμενα αποδίδονται σε δαιμονική πείραξη ή πως τούχουν κάμει μάγια. Η δε απότομη αδιαθεσία με κομμάδα, ωχράδα και χασμουρητό αποδίδεται στο μάτι. Προσωποποΐα επιδημικών ασθενειών ηκούσαμεν κατά παράδοση την εξής: «Μια φορά τον παλιό καιρό ένας χωρικός απάντηξε έξω από το χωρίο Κατούνι, το μεσημέρι ενός καλοκαιριού που γύριζε στο χωρίο, τρεις κυρίες άγνωστες. Τις εχαιρέτισε και τις ερώτησε πως βρεθήκανε εκείνη την ώρα εκειά. Αυτές απάντησανε. Ερχόμαστε από το χωριό (κι έδειξαν το Κατούνι), όπου είχαμε να κάμωμε πολύ θέρο, αλλά δεν μας αφήσανε ο Αντώνης, ο Ψαρογέννης, η Ερήνη η Κοκκίνα και η Μαρία η Μαυρομούρα. «Λένε πως αυτές ήτανε οι τρεις αρρώστειες η Ευλογία, η χολέρα και η πανούκλα και ότι δεν τις αφήσανε να βλάψουν το χωρίο οι τρείς άγιοι, ο Άγιος Αντώνιος, η Αγία Ειρήνη και η Θεοτόκος η Μυρτιδιώτισσα που είναι οι ναοί τους γύρω εις το χωριό Κατούνι.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2327, σελ. 238 – 9, Ιωάνν. Π. Κασιμάτη, Κύθηρα, 1958
dc.subject.legendΠαράδοση ΛΔ