dc.contributor.authorΓεωργίου, Ανδρέας
dc.titleΠρο αιώνος περίπου εις τα χωριά της Πιτσιλλιάς ξέσπασε μια καταστρεπτικωτάτη ασθένειαν, η πανώλης. Λόγω του ότι ο κόσμος εκείνους τους χρόνους ήτο μάλλον αγράμματος και πολύ προληπτικός, επίστευσε δι’ αυτήν διαφόρους προλήψεις, όπως αυτήν που μου είπεν η μακαρίτισσα η γιαγιά μου. Μια καλή ημέρα, που το χιόνι σκέπαζε τα πάντα, την ηρώτησα τι ήτο αυτή η πανώλης που κατέστρεψε ολοκληρωτικά δύο χωριά της Πιτσιλλιάς. Αυτή δε χωρίς δευτέραν ερώτησιν ήρχισε να μου λέη: «Παιδί μου, αυτή ήτο μια κακή γυναίκα, η οποία γύριζεν όλην την νύκτα έξω από τα σπίτια με ένα καλάθι στο χέρι. Σε κάθε σπίτι εστέκετο και φώναζε ένα πρόσωπο, και αν μεν της απεκρίνετο «όρισε», έφευγε και δεν του έκανε τίποτε, αν όμως της απεκρίνετο διαφορετικά π.χ. «τι θέλεις, ποια είσαι;» κλπ. του έλεγε «πηγαίνω και έλα πίσω μου». Την άλλη μέρα το πρόσωπο αυτό δεν ευρίσκετο εις την ζωήν. Δεν κατώρθωναν να απαντούν πάντοτε «όρισε», όταν εσυνήθισαν οι κάτοικοι, διότι αυτή ήλλασε την φωνήν της, και όταν εφώναζε, ενόμιζε κανείς ότι ήτο κάποιος πολύ γνωστός και δεν έλεγαν το «όρισε». Έτσι συνεχώς απέθνησκαν οι άνθρωποι και δύο χωριά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Αληθινού, κατεστράφησαν. Όταν δε επροχώρησεν προς το διπλανόν χωρίον, τα Λιβάδια συνέβη κάτι το απροσδόκητον δία την πανώλην. Η πολιούχος αγία του χωρίου, η Αγία Παρασκευή, εξήλθεν εκ του χωρίου και ημπόδισε την πανώλην να εισέλθη στο χωριό. έτσι κανείς δεν απέθανε εκ του χωριού αυτού. Επτά δε νεάνιδες εκ του χωριού σε μιαν νύκτα έκλωσαν μαλλί στ’ αδράχτια των, το ύφαναν και έκαμαν «ποδιάν», την οποίαν εδώρισαν εις την Αγίαν, η οποία ποδιά εσώζετο μέχρι προ πέντε η έξη ετών». Τέτοια λοιπόν ήτο η ιδέα των χωρικών περί της επιδημίας της πανώλους.
dc.relation.sourceΑνδρέας Γεωργίου, Η πανώλης στην Πιτσιλλιά, Κύπρος, Μαθητική Εστία, έτος Ζ' (1957), αρ. 18, σελ. 110
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Ζ
dc.subject.legendΠαράδοση ΛΔ