Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΆκογλους, Ξενοφών Κ.
dc.coverage.spatialΠόντος, Κοτύωρα
dc.date.accessioned2016-01-15T11:09:50Z
dc.date.available2016-01-15T11:09:50Z
dc.date.issued1939
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11853/296718
dc.languageΕλληνική - Διάλεκτος - Ποντιακή
dc.language.isogre
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.titleΣτις μάγισσες απόδιναν πολλές παθήσεις, κυρίως των μικρών παιδιών, που ήταν ανεξήγητες. Μα κ’ οι παραπάνω φαντασιώσεις είχαν κάποτε τις βλαβερές τους συνέπειες και σε μεγάλους. Θ’ αναφέρομε δυο παραδείγματα συγκεκριμένα, ένα με μάγισσες κ’ ένα με αράπη. Α) Κορίτσι δώδεκα ετών η Σοφία Γρηγοριάδου – η Τζόφα τη ΧατζήΓοργόρ’ – πήγε ένα απόγευμα μετά τον εσπερινό μαζί με συνομήλικη φιλενάδα την, την Θυμίαν τη Χρυσίνας στη ρεματιά της Υπαπαντής – σ’ Ορμίν – για να πλύνουν πανιά. Είχαν αργήσει και στο αναμεταξύ βράδιασε. Για μια στιγμή η πρώτη δέχτηκε ένα γερό χτύπημα στη μέση, με σύγχρονο μαλλιοτράβηγμα. Νόμισε πως τη χτύπησε η φίλη της και της είπε: Μώ – σε, Θύμια, ντο κρού’ς με και σύρτς τα μαλλία μ’;= καλέ, Ευθυμία, τι με χτυπάς και μου τραβάς τα μαλλιά; Κ΄ εκείνη της αποκρίθηκε: Να κορούμαι, Τζόφα, εγώ κ έμνε εμέν πα κάποιος εντόκε με έναν μουστέαν κ’ έσυρεν τα μαλλία – μ ποίος έτον άτζαπα= Να στραβωθώ, Σοφία, δεν ήμουν εγώ κ’ εμένα κάποιος με χτύπησε μια γροθιά και μου τράβηξε τα μαλλιά ποιος ήταν άραγε; Τρόμαξαν κ’ οι δυο κ έφυγαν αμέσως στα σπίτια τους. Η πρώτη μόλις έφτασε λιγοθύμησε. Φώναξαν τον παπά και τη διάβασε κάναν όλα τα συνηθισμένα ξόρκια, μα ολόκληρες μέρες έμενε αναίσθητη. Ύστερα από μια βδομάδα τη συνέφεραν, μα έμεινε για πάντα κουφή και μόλις κατόρθωνε να μιλάει μπερδεμμένα. Πέθανε ανύπαντρη σε ηλικία 65 περίπου ετών στα 1917. Όλοι οι Κοτυωρίτες νόμιζαν, κ’ οι σύγχρονοί της ακόμα, οι νεότεροί της στην ηλικία που ζουν εδώ, έχουν την ιδέα και την εντύπωση, ότι έχει πάθει από τις μάγισσες. – ετσαρπινεύτεν ασ’ σα μάισσας. Πιθανόν να προσβλήθηκε από μινιγγίτη. Β) Άλλος ο Παύλος Κοσμίδης – Ο Παύλον τη Χατζή – Κοσμα -, ενώ διάβαινε ένα βράδυ την ίδια ρεματιά για να πάει βεγγέρα σε συγγενικό του σπίτι, τον καβάλησε ένας αράπης και δεν τον άφησε παρά αφού προσπέρασε τη ρεματιά. Μόλις έφτασε στο συγγενικό του σπίτι λιγοθύμησε. Συνήρθε σε λίγο. Φώναξαν τον παπά και κάναν όλα τα συνηθισμένα διαβάσματα. Τελικά τούμεινε ένας στραβισμός στα μάτια σ’ όλη του τη ζωή. Πέθανε εδώ, 80 ετών περίπου. Για κείνους που πέφτανε θύματα προσβολής των ξωτικών λέγαν: ετσαρπίνεψαν-ατον οι μαϊσσάδες ή ετσαρπινεύτεν ασ’σα μάϊσσας ή τέτοια προσβολή λεγόταν: τσαρπίνεμαν (λ.τ).
dc.typeΠαραδόσειςel
dc.description.drawernumberΠαραδόσεις ΚΣΤ΄ - ΛΣΤ΄
dc.relation.sourceΞενοφώντα Κ. Άκογλου, Λαογραφικά Κοτυώρων, Αθήνα, 1939, σελ. 327 – 8
dc.relation.sourceindexΛαογραφικά Κοτυώρων
dc.relation.sourcetypeΒιβλίο
dc.description.bitstreamD_PAA_05447w
dc.subject.legendtitleΒλαβερές επιδράσεις
dc.subject.culturalgroupΠόντιοι
dc.subject.legendΠαράδοση ΛΒ
edm.dataProviderΚέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνώνel
edm.dataProviderHellenic Folklore Research Center, Academy of Athensen
edm.providerΚέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνώνel
edm.providerHellenic Folklore Research Center, Academy of Athensen
edm.typeTEXT
dc.coverage.geoname741098/Πόντος, Κοτύωρα


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

ΑρχείαΜέγεθοςΤύποςΠροβολή

Δεν υπάρχουν αρχεία που να σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο.

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

  • Παραδόσεις
    Παραδόσεις ή θρύλοι λέγονται οι λαϊκές προφορικές διηγήσεις που συνδέονται με συγκεκριμένους τόπους, χρόνους και χαρακτήρες, και θεωρούνται αληθινές.

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός απ 'όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, η άδεια αυτού του τεκμηρίου περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές