dc.contributor.authorΖευγώλη – Γλέζου, Διαλεχτή
dc.coverage.spatialΝάξος, Απείρανθος
dc.titleΠολλές φορές φεύγουνε οι κλέφτες θωρώντας εδώ τον καπετάνιο μιας μάντρας και πάνε να κλέψουνε. Εκεί όμως, ανάμεσα στο κοπάδι, βλέπουνε τον ίδιο τον καπετάνιο της μάντρας που αφήσανε στο χωριό. Δεν είναι όμως παρά μια ψευταπάτη. Αυτό που βλέπουν εκεί το εξηγούνε μετά, όταν πληροφορεθούνε πως όλη τη νύχτα έμεινε στο χωριό ο βοσκός, πως ήτανε ο νόσκιός του (η σκιά του). Ή αλλοιώς τον λένε, ο φύλακάς του. Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουνε νοσκιό. Είναι λιγοστοί που έχουνε αυτό το προνόμιο και μ’ αυτό γλυτώνου πολλά πρόβατα. Είναι πολλοί αθρώποι τόχουνε, λέει, φύλακα, νοσκιό – ξέρω και ώ πως τόνε λένε, και φεύγουν εκείνοι απόνα μέρος κι απομεινει ο φύλακάς των εκεί.
dc.relation.sourceΑρ. 1459 Α, σελ. 47, Διαλεχτή Ζευγώλη, Απείρανθος Νάξος, 1928
dc.relation.sourceindex1459 Α