dc.coverage.spatialΚοζάνη, Κάτω Κώμη
dc.titleΔυο παιδιά απ’ τς Πούρτα δούλευαν στην Κόζιανη. Το βράδυ που έσωσαν την δλειά πήγαιναν κατά του χωριό είδανε από πίσω ν’ ακλουθάη ένας παπάς. Πήγαν στου σπίτι και πάει κι ο παπάς μέσα στους σπίτι. Οι άλλοι δεν τον ‘βλέπαν. Το βράδυ που κοιμήθησαν τα πιδιά οπ παπάς πήγε στοόν ύπνον τς κι τζουμάλιτζι. Τα πιδιά σκώθηκαν την άλλην ΄μέραν του λεγαν στους άλλους κι κείνοι δεν τουν πίστευαν. Του βράδυ πάλι ξαναπήγε οι παπάς κι τς έκαμε πάλι του ίδιο. Σι λίγον βλέπν τρία γατιά να πααίνουν να σβουν τν λάμπα, αλλά δε μπορούσαν να την σβούν. Μετά το ξανάπαν εκεί στου χωριό και τς είπαν οι άλλοι να πάρτι στουν παπά οι άλλοι να πάρτι στουν παπά να διαβάση μέσα στου σπίτι αγιασμό. Το καμαν τα παιδιά αυτό. Πήραν τον παπάν, διάβασαν αγιασμό στου σπίτι κι ξανά δε φανερώθηκε.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2959, σελ. 123 – 124, Αγγέλου Δευτεραίου, Κάτω Κώμη Κοζάνης, 1965
dc.informant.nameΛιάνας, Ιωάννης