dc.coverage.spatialΚοζάνη, Σισάνι
dc.titleΗ μάννα μου τότε που ήταν νέα 40 μέρες την πατούσε το φάντασμα. Ο κουνιάδος μου δούλευε δεξιά και αριστερά αγωγιάτης. Ήρθε το βράδυ με τα ζώα στο σπίτι και η γυναίκα του δεν άνοιγε διότι ήταν έγκυα. Η μάννα μου ήταν νεόνυμφη και ο πατέρας μου στην αυλή. Εβγήκε μετά η μάννα μου στην αυλή. Επήραν διάφορα φαγώσιμα να φάνε και μπήκε μέσα και το φάντασμα. Συνεχούσε 40 μέρες και πατούσε στα πιάτα και έλεγα η μάννα μου έρχεται. Όταν λαλούσαν τα ρνίθια έφευγε. Γίνονταν φάντασμα. Δεν μπορούσαν να το ξεκόψουν. Μετά έκανα 40 μέρες μέσα στο σπίτι ένας παπάς παρακλήσεις και δεν έφευγε. Μετά μια γιούφτισα έβρασε ένα κακάβι γάλα και ένα ψωμί κουλλούρα αυτό το γάλα όπως έβραζε έβαλαν την μάνα μου να αχνιστή και το ψωμί το έρριξαν στο σταυροδρόμι. Μετά έφυγε.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 3358, σελ. 116, Αγγέλου Ν. Δευτεραίου, Σισάνιον Κοζάνης, 1968
dc.informant.nameΑγαλιανή, Ξένια