dc.titleΈνας μια φορά από το Καρπενήσι τάΐζε τα πρόβατά του αλάτι απάνω ‘ς το Βελούχι. Εκεί κοντά που τάϊζε τα πρόβατα είχε στημένα δόκανα (σίδερα). Κάθε μέρα όμως τα βρίσκε σκανταλισμένα τα σίδερα και δεν ήξερε ποιος τα σκανταλάει τα σίδερα. Ήρθαν οι σαϊτάνηδες που έφερναν από το Μπούμιστο (του Ξηρόμερου) την κλαπάτσα για να γλαπατσιάσουν τα πρόβατά του. (Θα κλαπάτσιαζαν τα πρόβατα αλλά αυτός άμα τάϊζε αλάτι, τα πρόβατα γύριζε τις αλατιέρες απ’ την άλλη μεριά και δεν κλαπάτσιαζαν). Αυτός λοιπόν ακουρμάστηκε τι θα πουν οι σαϊτάνηδες. – Σκαντάλα συ τα σίδερα απόψε είπε ένας σαϊτάνης γιατί εγώ τα σκαντάλισα ψες. Κι αμέσως σκαντάλισε τα σίδερα ένας από αυτούς. Οι άλλοι οι σαϊτάνηδες είπαν «Να ΄ξερε να στήση σίδερο αγριοκεράσιοτο θα σ’ έπιανε» έπειτα φύγανε. Το άλλο το βράδυ έστησε κειός σίδερο αγριοκερασιοτό και κρύφτηκε πάλι. Σε λίγο έραξαν οι σαϊτάνηδες φορτωμένοι την κλαπάτσα. Άμα είδαν τα σίδερα είπανε «Απόψε έστησε αγριοκερασιότο σίδερο. Ένας πήγε τότε να το κατουρήση αλλά πιάστηκε από κει που δε λέγεται. Οι άλλοι σαϊτάνηδες του είπανε «Όλα όσα σε ρωτήσουν να τα μαρτυρήσης μονάχα να μη μαρτυρήσης τον ατσίμπηγο βάρβαρο τη σπαραγγιά τη μονόκλωνη, κειό που γίνεται ‘ς το ζουριό από το μύλο και κειό που έχει η γυναίκα η γκαστρωμένη από κάτω από το νύχι». Άμα είπαν αυτά φύγανε. Κείνος ο Καρπενησιώτης τον έπιασε ζωντανόν αυτόν τον σατανά και τον τυράννησε πολύ έπειτα τον, έκαψε με μια χεριά παλαμωνίδα (χόρτα του βουνού σαν αμάθια). Εκεί που καίονταν ο σατανάς είπε «Βάρβαρος ατσίμπηρος, σπαραγγιά μονόκλωνη, ό,τι γίνεται ‘ς το ζουριό από το μύλο και κειό που έχει η γυναίκα η γκαστρωμένη από κάτω από το νύχι να το ξεραν οι μαννούλες ποτέ παιδί δεν έχαναν.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 148, σελ. 24, Δ. Λουκόπουλος, Αιτωλία
dc.subject.legendtitleΠως πιάστηκε ένας σατανάς