dc.contributor.authorΓεωργούλας, Σωκράτης Δ.
dc.coverage.spatialΠρέβεζα, Πάργα, Καρυδέα
dc.titleΟ αρχηγός των διαβόλων κουτσάθηκε από την κουταμάρα και την κακία του: - «Για να τιμωρήση τον τζιομπάνο, τον οποίον ο Χριστός ευλόγησε, «σκέφθηκε και αποφάσισε να κάνη το λύκο. Όταν τον τελείωσε προσπάθησε να του δώση ζωή αλλά δεν τα κατάφερε. Τότε παρακάλεσε το Χριστό να τον βοηθήση, να του δώση Αυτός ζωή. Ο Χριστός του είπε: - «Θα σε βοηθήσω, αλλά πρόσεξε γιατί θα σε φάη πρώτον. Ο σαϊταναράς τότε για να ξεφύγη τον κίνδυνο άνοιξε στη γη «ένα λάκκο». Ο Χριστός μ’ ένα μόνο λόγο έδωσε στο λύκο ζωή, ο οποίος θεώρησε χρέος του (καθήκον του) να φάη τον δημιουργό του. Ώρμησε εναντίον του διαβόλου και ο διάβολος έπεσε στην τρύπα του. Ο λύκος όμως πρόλαβε και του έκοψε το ένα πόδι. Έτσι ο διάβολος έχασε το πόδι του και ο λύκος απόχτησε δαιμονικές ιδιότητες.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 3007, σελ. 82, Σωκ. Δ. Γεωργούλα, Κορυδέα επαρχίας Πάργας Πρεβέζης, 1966
dc.subject.legendtitleΔαίμονες
dc.coverage.geoname254695/Πρέβεζα, Πάργα, Καρυδέα