dc.contributor.authorΜανασσείδης, Συμεών Α.
dc.coverage.spatialΘράκη, Αίνος
dc.titleΠιστεύεται παρά των απλοϊκών ότι υπάρχει βίβλος της του σοφού Σολομώντος, εξ ου και σολομωνική ονομάζεται και δια της αναγνώσεως αυτής της βίβλου συνάγονται ενώπιον του αναγνώστου αυτής οι δαίμονες ερωτώντες αυτόν τι διατάσσει αυτοίς προς εκτέλεσιν και πάραυτα εκτελούσι την διαταγήν αυτού. Όθεν διδάσκαλος της ημέρας τινά αναγικώσκιεν τη σχολή την σολομωνικήν προ της συναθροίσεως των μαθητών, ηναγκάσθη να εξέλθη της σχολής, αφής την σολομωνικήν επί της τραπέζης. Αυτή ώρα είχε προσέλθει εις μόνος μαθητής όστις εκ περιεργείας ανοίξας την σολομωνικήν αναγινώσκε και ούτως του μαθητού αναγινώσκοντος συνήχθησαν οι δαίμονες ερωτώντες αυτόν τι διατάσσει αυτούς. Ο μαθητής έντρομος γενόμενος εκ της αιφνιδίου εμφανίσεως των δυσμόρφων δαιμόνων, ίστατο άναυδος. Οι δε δαίμονες οθανάτωσαν αυτόν. Μετ’ ολίγον έρχεται ο διδάσκαλος και βλέπουν τον μαθητήν κείμενον εκτάδων και άπνουν και τους δαίμονας συνηγμένους, ενόησαν ότι συνέβη, όθεν και διέταξε τους δαίμονες να αναστήσωσι τον μαθητήν. Δι ο δαίμων της επελθών εν τω νεκρώ του μαθητού ήγειρεν αυτόν. Και ότε ετελείωσε το μάθημα, απήλθεν εις την πατρικήν οικίαν και εξακολούθει τακτικώς τα μαθήματα της σχολής. Αλλά παρετήρησαν ότι οπότε προσήρχετο εις την εκκλησίαν, απεχώρει αυτής πάντοτε μικρόν προ της εκφωνήσεως του «εξαιρέτως της Παναγίας Αχράντου κτλ. Όθεν επειδή δεν επείθετο ταις συμβουλαίς των γονέων αυτού έδισαν αυτόν κατά τινα λειτουργίαν επί του στασιδίου. Ότε δ’ επλησίασεν η ώρα της αυτής εκφωνήσεως στενοχωρηθείς ο μαθητής προσεπάθει να λύση τα δεσμά αυτού. Ότε δε απηγγέλθη η εκφώνησίς κραυγάσας αγρίως έμεινες άπνους σημείον ότι απήλθεν ο δαίμων και έμεινε το πτώμα του μαθητού.
dc.relation.sourceΑρ. 215, 147, Αίνος, Μανασσείδης Συμεών Α.
dc.keyword.personΔιάβολος