dc.coverage.spatialΠαξοί
dc.titleΈνας Ρώσσος είχε ένα παιδί δαιμονισμένο κ’ είδε στον ύπνο του (ο πατέρας) πως ο μόνος που θα τον κάμη καλά (να του βγάλη τα δαιμόνια) είναι ο Σπύρος ο Κουβάς, Ιερομόναχος στους Παξούς. Επήρε τη φρεγάτα του και το γιό του κι ήρτανε στους Παξούς (χωρίς να ξέρουνε που πέφτουνε οι Παξοί). Ένα μεσημέρι ευρέθηκαν στο λιμάνι μέσα. Βγήκανε εδώ απέξω. Βρήκανε κάτι χαμάληδες ξαπλωμένους στον ήσκιο. Τους ξύπνησε και τους ρώτησε. – Εδώ είν’ οι Παξοί; Υπάρχει κάποιος Ιερομόναχος Σπύρος Κουβάς; Λέει Μάλιστα! Μπορώ να τον εύρω; Αμέσως τον πήγε ένας απάνω στα Μπογδανάτικα κοντά στην Αγία Λαμποβίτισσα (από το πανηγύρι του Λάμποβου της Άρτας). Ιδιοκτήτη του. (Την έχτισε για μια νύχτα. Απαγορευότανε στο δημόσιο δρόμο). Έβαλε θεμέλια κοντά στο καπάκι του δρόμου. (=οι πρώτες πέτρες του τοίχου). Εβρήκε τον Ιερομόναχο. Του είπανε την ιστορία. «Το έργον είναι λίγο βαρύ, αλλά θα το κατορθώσουμε.» Τους είπε: Μια βδομάδα να πίνουνε νερό και ψωμί – αντίδερο – νηστεία. Την Κυριακή να λειτουργήσουνε στον Αγ- Σπυρίδωνα. Και όντως, δίπλα στην εκκλησία, καθώς μπαίνομε μέσα αριστερά (στ’ αγκωνάρι) ήτανε μια μυγδαλιά. Και την ώρα στο Ευαγγέλιο, που λέει «Εξέλθετε τα δαιμόνια» το παιδί εφώναξε κι εβγήκανε δυο κόρακες μεγάλοι κι επεράσανε από το παράθυρο, σταματήσανε στην αμυγδαλιά κι ετραβήξανε κατ’ ευθείαν από το νησί τ’ αγίου Νικόλα στην Ήπειρο. Και το παιδί έγινε εντελώς καλά. Ο πατέρας επρότεινε στον Ιερομόναχο να του δώση λεφτά, όσα θέλει, αλλά κείνος δεν ήθελε. «Δε μου χρειάζονται χρήματα». Του είπε λοιπόν πως θα του στείλη από τη Ρωσία διάφορα κειμήλια. Και όντας μετά από λίγο διάστημα, του έστειλε το λιοκόρνι (σαν κονισματάκι για τη χρυσή. Το βουτάς μέσ’ στο νερό, πάει στον πάτο, κι ανεβαίνει πάλι), και την εικόνα οπού ζωγραφίζεται το θαύμα της γιατρειάς. Ερχόμενος ο σταυρός στον Πειραιά, τον εξαφρίσανε κι ήρθε σκέτος εδώ, όλο τρύπες, λείπουν τα πετράδια. Ο Ιερομόναχος είναι θαμμένος στην Λαμποβίτισσα. (η Άγια – Λ) Είχανε σκοπό για ανακομιδή, αλλά δεν την εκάμαμε. Τον μνημονεύουνε στην εκκλησία κάθε που λειτουργήση. (βλεπ. σελ. 359).
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2250, σελ. 28 – 30, Δ. Λουκάτος, Παξοί, 1957
dc.description.notesΑπό τα Μπογδανάτικα, γιού του παπά Μακρή, που ήταν στη Λαμποβίτισσα