dc.titleΚατά τα δωδεκαήμερα δεν πρέπει να μπαίνουν στους μύλους οι σεληνιαζόμενοι, η υστερικαίς γυναίκες που πάσχουν δηλ. από μητρικά, από συχνόν πονοκέφαλο και από άλλα νοσήματα νευρικά, γιατί ο διάβολος κάθεται μέσα ως νοικοκύρης επειδή αυτός εκίνησε πρώτος το μύλο και τον κάνει πολλαίς φοραίς και αλέθει μόνος του χωρίς το μυλωνά. Κατά τον λαϊκόν μύθον ο διάβολος εκίνησε πρώτος τον μύλον ως εξής: Όταν ο άνθρωπος έφτιασε το μύλο, δεν εμπόρηγε ναν το βάλη σε κίνησι γιατί τον εγύριζε δεξιά. Για να μπορέση ναν τον κουνήση, επροσκάλεσε το διάβολο ναν τον διατάξη πώς να κάμη για ναν τον βάλη σε κίνησι ν’ αλέθη. Ο διάβολος επήγε στο μύλο καβάλα σ’ ένα λαγό. Άμα τον είδε ο μυλωνάς και όσοι άλλοι ήσαντ’ εκεί, εσκάσανε τα γέλοια. Του διαβόλου του κακοφάνηκε και εγύρισε να φύγη λέγοντας: «οι κερατάδες, ποτές δεν θαν τον κουνήσουνε αν δεν τον γυρίσουνε αριστερά.» Ο μυλωνάς και οι άλλοι τ’ ακούσανε και αμέσως τον εγυρίσανε αριστερά και έτσι αρχίνησε ο μύλος ν’ αλέθη και για τούτο ούλοι οι μύλοι γυρίζουνε αριστερά.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2268, σελ. 949 – 950, Χ. Κορύλλος, Πάτραι – Αχαΐα – Ήλις