dc.titleΑνάμεσα από ελάτια και χωράφια σώζονται στη Βυτζίστα ερειπωμένοι τοίχοι σε σχήμα κυκλικό. Το περιφραγμένο μέρος, στα παλιά χρόνια, χρησίμευε για στάλος των γελαδιών του χωριού. Μια νυχτιά, δαιμονικό μπήκε στο σταλό κι αναστάτωσε τα γελάδια. Ο γελαδάρης την άλλη μέρα μολογούσε και έλεγε. «Είταν ένα μούργκο γομάρι ψηλό δυο φορές σαν τουν τοίχου. Του γουμάρ πήδσι τουν τοίχου κι μπήκε στουν ουβουρό. Το γιλάδια μουγκρίσαν κι κουπήκαν στη μέση. Τότις του γουμάρ αρχίνησε να πδάει σα δω σα κει, να κλουτσάει κι να δαγκώνει τα γιλάδια. Έκανα του σταυρό μ’ κ’ έτσι του γουμάρ τσακίστηκε και έφυγε κι τα γιλαδικά σταμάτσαν να ανακατώνουνται και να μουγκρίζουν. Είταν πιρασμική διαολική ινέργεια». [Οβουρό= Σλαβ. μέρος που φυλάγεται η αγέλη, αυλή σπιτιού. Πιθανά σημιτική λέξη από το Ιβηρ, Ιβηρός= ο περάτης]
dc.subject.legendtitleΟβουρό