dc.contributor.authorΧατζηγάκης, Αλέξανδρος Κ.
dc.coverage.spatialΤρίκαλα
dc.titleΚατά την ιεροτελεστία του γάμου, οι συγγενείς προσέχανε μήπως καμμιά μάγισα κλέψει από το γαμπρό ή από τη νύφη κάποιο πράμα τους και το κρύψει στη γης, καρφώνοντάς το με τρία καρφιά και προφέροντας τα ονόματά τους κι άλλα λόγια. Αν οι συγγενείς αμελούσανε το καθήκον αυτό και η μάγισα πετύχαινε να πάρει τ’ αντικείμενο από τη στιγμή αυτή το ζευγάρι αμποδενόταν, δηλαδή δεν είταν σε θέση να εκπληρώσει τα σεξουαλιστικά ένστιχτα του. Μονάχα η επέμβαση του ξαμποδευτή μπορούσε να ξεδέσει το ζευγάρι. Ο ξαμποδευτής παίρνοντας χρήματα, γυάλινα αντικείμενα και άλλα πράματα, με λόγια και ξόρκια πούκανε στ’ άστρα στο φεγγάρι, προφέροντας ακατάληπτα λόγια ξέδενε το ζευγάρι. [μάγισα= Για ν’ αποφύγουν τα μάγια οι χωριάτες, κάνουν χαϊμαλιά που κρεμούν στο λαιμό. Μέσα σε πάνινη σακουλίτσα βάζουν θυμίαμα, τιμιόξυλο, αλάτι, ύφασμα από εγκαίνια εκκλησιάς ή από άμφια αγίου, κερί, σκόρδο μονόκλωνο. Για το μάτισμα κάνουν ένα στεφάνι από 40 παράδες, που μαζεύουν από 40 Μαρίες. Μες από το στεφάνι αυτό περνούν το ματιασμένο παιδί για νάχει ζήση. Επίσης αφίνουν το παιδί σε σταυροδρόμι. Όποιος το βρει για να ζήσει, πρέπει και να το βαφτίσει.
dc.relation.sourceΑλεξ. Κ. Χατζηγάκη, Παραδόσεις τ' Ασπροποτάμου, Τρίκαλα, 1948, σελ. 71, αρ. 147
dc.relation.sourceindexΠαραδόσεις τ' Ασπροποτάμου