dc.contributor.authorΣακελλαριάδης, Χαρίλαος
dc.coverage.spatialΑρκαδία, Γορτυνία
dc.titleΣτον άγιο Βλάση. Δεν υπάρχει εδώ εκκλησία, ίσως ήταν άλλοτε. Ο Άγιος Βλάσης θεωρείται ο προστάτης των ποιμένων και κτηνοτρόφων. Επίσης λένε στη Δημητσάνα πως τ’ Άη – Βλάση στις 11 Φλεβάρη ζευγαρώνουνται (δηλ. βρίσκουν το ταίρι τους) ούλα τα πετούμενα κι ο λύκος. Αυτή την ημέρα δεν επιτρέπεται να εργάζωνται οι γυναίκες. Μια γυναίκα στο Παλιοχώρι (κοντά στη Δημητσάνα) εργαζόταν αυτή τη μέρα κι επειδή μια άλλη της έκανε την παρατήρηση πως δεν εργαζόνταν γιατί ‘ναι η γιορτή του λύκου, της απάντησε: - «Μήπως θα μου φάη εμένα ο λύκος το γαϊδούρι μου;» Μα ο λύκος πήγε και της έφαγε το μουλάρι κι έτσι μείναμε πάτσι. Άλλη μια γυναίκα εργαζόταν αυτή τη μέρα κι όταν της είπαν να μη εργάζεται, απάντησε κοροϊδευτικά. – Τιγάρς θα μου φάη ο λύκος τον κώλο; Μα πήγε ο λύκος και της τον έφαγε.
dc.relation.sourceΑρ. 1559, σελ. 176, Χαρίλαος Σακελλαριάδης, Γορτυνία, 1930
dc.subject.legendΠαράδοση ΚΘ