dc.contributor.authorΠαπαδάκη, Ειρήνη
dc.coverage.spatialΚρήτη, Σητεία
dc.titleΑνάθεμα που λούστηκε τα τρία τα Σαββάτα το Κρέτινο, το Τυρινό, τση Πρώτης Εβδομάδας. Η πρόληψη αυτή επεκράτησε από την εξής παράδοση: Κάποτε ήταν μια μάννα και είχε τρεις κόρες. Η πρώτη της κόρη ελούστηκε το Σάββατο της πρώτης (κρέτινης) αποκριάς και από το λούσιμο βρέθηκε αιτία να πεθάνη. Το ίδιο έγινε με τη δύτερη το Τυρινό Σάββατο και κατόπιν με την τρίτη το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής. Τότε η μάννα τους αφήκε κατάρα μεγάλη να έχη ανάθεμα όποιος λουστεί ένα από τα τρία αυτά Σάββατα.
dc.relation.sourceΕιρ. Παπαδάκη, Λαογραφικά Σύμμεικτα Σητείας, Επετ. Κρητ. Σπουδ. Β, (1939), σελ. 394, αρ. 2
dc.relation.sourceindexΕπετηρίδα Κρητικών Σπουδών, Β
dc.subject.legendΠαράδοση ΚΘ