dc.contributor.authorΜανωλακάκης, Εμμανουήλ
dc.coverage.spatialΚάρπαθος
dc.titleΚαθά περ εν παντί τόπω ούτω κει εν Καρπάθω διετηρήθησα πολλαί αρχαίαι προλήψεις, δεισιδαιμονίαι και διάφοραι δοξασίαι, αίτινες έχουσι τας ρίζας των τοσούτω βαθειάς εν τη καρδία των κατοίκων, ώστε ούτε του Χριστιανισμού η θεία δύναμη ούτε της αναμορφώσεως αυτών το κράτος ίσχυσε να εκριζώση ταύται ολοτελώς. Ούτω ο Καρπάθιος απλοϊκός λαός πιστεύει και παραδέχεται μετά πεποιθήσεως εκτός των προσημειωθέντων προληπτικών ιδιωμάτων και εθήμων περί την γένναν, επτά βαπτίσην, γάμον, ξενητειάν, νόστον, θάνατον και λοιπών των ύπαρξιν πολλών κακοποιών άϋλων πνευμάτων κοινώς λεγομένων «κακά πράματα», ήτοι οι Μοίρες, Ριζικά, Στοιχειά, Ξωτικά, Αναράες, Καϊμπίλτες,ή Καλικαζάρους, Καταχανάες κττ. Διό εν τη ελαχίστη αιτία μετ’ φόβου και τρόμου ψιθυρίζει η μήτηρ επί του παιδίου του «ξορκισμού» αναρτώσα περί τον τράχηλον αυτού Χαμαελίν.«Η παιδόφιλη της Γελλού» και πάντα τα μορμολύκια των Ελληνικών μύθων επισώζονται εν τη συνειδήσει της Καρπαθίας, παραδεχομένης των ονειρομαντείαν, στ’ ωνοσκοπείαν, ωμοπλατομαντείαν, αστεροσκοπείαν και πάσων μαγευτικών τεχνών υφ’ όλης της δοξασίας της παρατηρούσι τους πταρμούς «γειά σου». Τους σπασμούς των βλεφάρων «νεπετά το μμάτι μου», τους κνησμούς των χειρών «ζκαρεί με το χέρι μου» των εμβουώντων ώτων «τ’ αυτιά μου βουΐζουν», τα υλικάς των κυνών «ανερκέται που να φάη τη κεφαλή του», το λάλημα πη τα κινήσεις των πτενών και των ζώων, πιστεύουσιν αισίος και αποφράδας ημέρας ώρας και μήνας. Αλλά μήπως η ευτέλεια εκ τη του ηθικού χαρακτήρος δεν υποθάλπεται από απτηδεύτου και αισχροκερδείς τινας ιερές οφείλουνται να αποσκορακίουσι την θυγατέρα τούτην του σατανά, ω πάντες οφειλούμεν να καταδιώξωμεν; Οι πνευματικοί άξιοι πατέρες οι κατέχοντες τα καρδίας και τους διαλογισμούς των τοιούτων προληπτικών ανθρώπων δύνανται ευκολώτερον να εκριζώστισιν αυτούν, αλλά φεί! ούτοι χάριν μικροφιλοτιμίας και αισχροκερδείας υποθά, πουσί τας τοιαύτας προλήψεις και ενισχύουσι τις ιδέας των περί ουτοί επιρρευών.[Χαμαελίν= φυλακτόν]
dc.relation.sourceΑρ. 221, 78, Κάρπαθος, Ε. Μανωλακάκης
dc.subject.legendtitleΠρολήψεις κι δεισιδαιμονίας