dc.coverage.spatialΙθάκη
dc.titleΣτου Πάνου τη Σπηλιά. Εκεί εχορεύανε οι Νεράϊδες. Ήτανε στο χωριό μας, ένας μυλωνάς, πολύ βλάστημος. Ένα βράδυ, αφού εβλαστήμησε καλά, σαν Κεφαλονίτης, επήε στο μύλο του. Έμεινε η γυναίκα του μονάχη της κι ύστερ’ από λίγο άκουσε χτυπά στην πόρτα. Άνοιξε Κωνσταντιόσσα! – Ποιος είναι; - Εμείς είμαστε. Άνοιξε να χορέψουμε το χορό το μπαλιότο. Μας έστειλε ο άντρας σου. Εκείνη εκατάλαβε πως ήτανε ξωτικά κι έκαμε τα πατερημά της. – Σύρτε να βρετε τον άντρα μου, που ‘ναι στο μύλο. – Εμείς θα πάμε. Είμαστε τρεις (οι 3 Ανεράϊδες) και το κουτσοδαιμονάκι. Θαν πάρουμε το γάϊδαρο και θαν του βάλουμε το στελί στον κώλο. Επήαν στο μύλο. Εκείνος μόλις τις είδε, πήρε αλεύρι και τους έρριξε στα μάτια κ’ εφύγανε. Μα δεν πρόφτασε να πάρη μιανής το μαγνάδι να ντην κάμη δική του.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2194, σελ. 498 – 499, Δημ. Λουκατος, Ιθάκη, 1956
dc.description.notesΤην παράδοση την άκουσε μικρός από γυναίκες